Boravak OHR-a produžio Dodik

Objavljeno: 22.6.2017.


Ideju nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Švarc-Šilinga da zatvori OHR u BiH, promjenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izjavio je dr Valter Laudes.
Ideju nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Švarc-Šilinga da zatvori OHR u BiH, promjenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izjavio je dr Valter Laudes. Laudes koji je u OHR-u radio 1999-2004. godine ističe da je ipak postojanje OHR-a u BiH dobra odluka, jer zemlja treba sudiju za razne nesporazume.

Nekada za međunarodnu zajednicu svjež dašak vjetra na Balkanu, danas promašaj – tako je Laudes opisao predsjednika Srpske Milorada Dodika.

„Međunarodni državnici veliko nadanje položili su na Dodika, a on je i tada nazvan svježim vjetrom. Napokom došao je jedan koji ima volju za kooperaciju, ali vremenom su se sva ta mišljenja o Dodiku promijenila.“

A razlog je:

“On je vremenom pokušavao da Republiku Srpsku izdvoji iz BiH. To je bila provokacija i on to dobro zna da se to suprotstavlja Dejtonskom sporazumu i on je znao da međunarodne snage neće dati saglasnost za to. I onda su došli do zaključka da Dodik politički pada.”

Prema riječima Laudesa koji je radio intervju sa nekadašnjim visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Švarc-Šilingom, jedan od krivaca što OHR u BiH nije zatvoren je upravo Milorad Dodik.

„Švarc-Šiling mi je rekao da OHR ostaje u BiH i da je Milorad Dodik krivac za to, ali nije bio jedini, tu su bili i Hrvati i Bošnjaci koji su htjeli da unište Republiku Srpsku i provocirali su Srbe. A sve tri opcije su samo prazne priče.“

Uloga visokog predstavnika u BiH nije kako kaže Laudes “igra zaslađenog hljeba i biča”. Visoki predstavnik ima cilj, ali je u BiH veoma komplikovana situacija gdje sva tri naroda imaju svoje koncepte koji, navodi Laudes, krše Dejtonski mirovni sporazum. Laudes tvrdi – većina političara u BiH želi u NATO.

„Koliko znam većina političara u BiH želi u NATO. Ja sam sa državnog vrha čuo da su podnosili zahtjev da žele u NATO.“

Doktor Valter Laudes je istakao da Bosna i Hercegovina nije ugrožena. Laudes je u Emisiji PULS BN televizije istakao:

“U BiH ne vidim nikakvu opasnost za rat”.

(BN televizija)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *