Vrućine širom Evrope: Škola u pogrebnom – tamo je hladnije

Objavljeno: 21.6.2017.

Veći dio Evrope se preznojava, ali to je tek početak talasa vrućine. Temperatura neće ići ispod 30, pa u pojedinim delovima EU pribegavaju neobičnim merama. U Francuskoj, toplotni talas bez presedana za dvanaest godina, koji je počeo u nedelju, trebalo bi da vrhunac dostigne u četvrtak, a danas se očekuje 37 stepeni. Vlasti su preporučile […]

Veći dio Evrope se preznojava, ali to je tek početak talasa vrućine. Temperatura neće ići ispod 30, pa u pojedinim delovima EU pribegavaju neobičnim merama.

U Francuskoj, toplotni talas bez presedana za dvanaest godina, koji je počeo u nedelju, trebalo bi da vrhunac dostigne u četvrtak, a danas se očekuje 37 stepeni.

Vlasti su preporučile mere za najugroženije, pre svega za starije. U Parizu i predgrađima, parkovi su otvoreni 24 sata. Vrućina je izazvala zagađenje ozonom, posebno na jugu Francuske i na području Pariza, te je uvedeno ograničenje saobraćaja. Poljoprivrednici su na oprezu, pogotovo što je dve trećine podzemnih voda već neuobičajeno nisko.

U Portugaliji se više od hiljadu vatrogasaca još bori protiv požara u centralnom delu te zemlje, gde je požar počeo u subotu u oblasti Pedrogao Grande, po vrućini, uz jak vetar. Poginula su 64 čoveka, a 157 je povređeno u tom najgorem požaru u nedavnoj istoriji te zemlje.

U Srbiji sunčano i veoma toplo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod – najviša dnevna od 28 do 34 stepena.

U Španiji, toplotni talas se očekuje bar do nedelje, a u četvrtak da premaši 40 stepeni. Kod Madrida, studenti jedne škole su premešteni u jedan pogrebni zavod, jer ima klimatizaciju. Problem vrućine je tim veći jer javne ustanove u Španiji imaju problema zbog štednje započete 2010. godine.

U Velikoj Britaniji, vrhunac od 34 stepena se očekuje danas u Londonu i to bi mogao biti najtopliji dan juna još od 1976. godine. Organizatori prestižne konjske trke u Askotu maksimalno popuštaju inače stroga pravila za odevanje publike. Ima izveštaja da se asfalt na jednom putu u utorak topio kod Londona. Meteorolozi očekuju temperaturu iznad 30 stepeni od subote do četvrtka, što je neviđeno još od juna 1995. godine.

U Holandiji, gde treba se stra očekuje 35 stepeni, od ponedeljka je na snazi je državni plan pomoći, posebno starijim osobama. Ima tehničkih problema koji zaustavljaju vozove. Proglašena je opasnost od požara na najvišem nivou u sedam provincija na granici s Belgijom.

U Belgiji je zbog vrućine na poseban, “Letnji plan” za rad železničke mreže. Poljoprivrednici su zabrinuti zbog suše koja traje već mesecima, podsećajući na vrelu 1976. godinu. Prezak nivo nekoliko reka već ometa ljubitelje kajaka.

U Italiji, meteorološke službe očekuju narednih dana da talas vrućine bude najjači za 15 godina, sa temperaturom višom i preko osam stepeni iznad sezonske normale – do 39 stepeni u Milanu. Uporedo su rezerve vode niske jer je količina padavina tokom šest meseci manja za oko 33odsto, saopštio je Meteo centar Epson.

U Austriji, živa će ostati na oko 35 stepeni bar do sledeće srede. Poljoprivrednici strahuju, a vatrogasci brinu jer predstoji običaj paljenja vatri Svetog Jovana za današnji junski solsticij. Popularne zabave uz roštilj su zabranjene u parkovima Beča.

Posle jake višednevne kiše, Grčka još nije pod uticajem talasa vrućine, i tamo je temperatura normalna za ovo doba godine: 29 stepeni u Atini, 30 u Solunu, a 28 na Santoriniju.

Drugde na Balkanu je vruće, ali ne više od uobičajenog. Hrvatska je, međutim, pod uticajem dva velika požara u kojima nije bilo žrtava, ali je evakuisano 800 turista na Jadranu.

U Švajcarskoj, MeteoSvis je upozorio na talas vrućine trećeg stepena, na petostepenoj skali, za naredne dane sa očekivanom temperaturom danas iznad 30 stepeni, a 35 u četvrtak. Ne očekuje se da ovogodišnji jun nadmaši rekord vrućine iz 2003. godine u toj zemlji.

U Rusiji, toplotni talas je pogodio Sibir sa do 37 stepeni što se danas očekuje u Krasnojarsku, najavio je TV-kanal “Pervi”. Ali u Murmansku, na severu, danas je padao sneg.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *