Teleskop Kepler otkrio “najbližu rođaku” planete Zemlje

Objavljeno: 21.6.2017.


Među novootkrivenih 219, deset je nalik Zemlji, a jedna od njih je navodno toliko slična da NASA-ini istraživači kažu da se može nazvati njenom najbližom rođakom.
Prizor zalaska Sunca svakodnevni je pejzaž i na još jednoj planeti osim Zemlje. Tačno u podne, tako izgleda i površina Keplera 186f, uveravaju NASA-ini naučnici.

“Kepler 186 f je najsličniji Zemlji, od svih planeta ikad otkrivenih. To je jedna od pet planeta koje orbitiraju oko zvezde nešto manje i hladnije od Sunca. Put Keplera oko zvezde traje 130 dana. Nalazi se u naseljivoj zoni, u kojoj bi moglo da bude vode”, izjavila je Elisa Kvintana iz NASA instituta.

Kepler 186f udaljen je od Zemlje oko 500 svetlosnih godina a nalazi se u sazvežđu Labuda.

“To je planeta koja od svoje zvezde dobija približno istu količinu energije, iako je reč o zvezdi drugačijoj od Sunca. Tako da ne možemo reći da smo otkrili Zemljinu bliznakinju, ali možemo reći da smo otkrili Zemljinu najbližu rođaku”, rekao je Tomas Berkli sa instituta NASA.

Reč o stenovitoj planeti, površine verovatno slične Zemljinoj. Naučnici kažu – reč je o revolucionarnom otkriću.

Ovo je velika prekretnica u našim istraživanjima ima li života u svemiru i postoji li mesto poput našeg doma. I sad znamo – ako ne postoji potpuno isto, postoji vrlo slično, kažu naučnici.

Naučnici su do otkrića došli uz pomoć teleskopa Kepler, koji i u ovim trenucima putuje galaksijom, tragajući za životom u svemiru.

Izvor: N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *