Optužnica protiv bivšeg ministra policije Republike Srpske

Objavljeno: 21.6.2017.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislava Jovičića i direktora preduzeća banjalučke firme “Optel” Aleša Majkića zbog sumnje da su oštetili MUP za 260. 000 KM.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislava Jovičića i direktora preduzeća banjalučke firme “Optel” Aleša Majkića zbog sumnje da su oštetili MUP za 260. 000 KM.

Portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Maja Đaković Vidović kaže da je optužnica protiv Jovičića i Majkića proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu u Banjaluci.

– Nakon sprovedene istrage, banjalučko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Jovičića zbog krivičnog dela nesavjesnog rada u službi i Majkića zbog krivičnog djela izdavanja čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića – precizirila je Đaković Vidovićeva.

Kako saznaju “Novosti”, Jovičić se tereti da je, u vrijeme dok je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, oštetio tu instituciju za 260.000 KM u korist “Optela”. Jovičić je “Optelu” avansno isplatio uređaj za radio-vezu, koji nikada nije isporučen. Prema ugovoru “Optel” je Ministarstvu unutrašnjih poslova trebalo da isporuči 40 fiksnih i 120 ručnih radio-stanica, softver, repetitore, baterije i punjače “Histera”. Budući da isporuka nije realizovana u dogovorenom roku, sa “Optelom” je sklopljen aneks ugovora, kojim je rok za isporuku robe prolongiran, ali ga Majkićeva firma ponovo nije ispoštovala. Na kraju oprema je nabavljena od druge firme, a MUP je blokadom računa uspio da vrati dio novca koji je kao avans uplatio “Optelu”.

Ukoliko se dokaže krivica, prema Krivičnom zakonu RS, Jovičiću prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora, a Majkiću od dvije do 10 godina zatvora.
Zbog svega navedenog, Uprava kriminalističke policije MUP RS pokrenula je istragu protiv Jovičića, a 22. jula 2016. tužilaštvu su dostavili krivičnu prijavu, što je rezultiralo podizanjem optužnice.

List navodi da komentar Radislava Jovičića nisu uspeli dobiti, jer nije odgovarao na telefonske pozive.

Inače, Jovičić je kao član SNSD obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova u Vladi RS od 12. marta 2013. do 18. decembra 2014. godine, kada je zamijenjen aktuelnim ministrom Draganom Lukačem.

Sporni iznos od 260.000 KM Glavna služba za reviziju RS pomenula je u svom izvještaju o kontroli MUP RS za 2014. godinu. U izvještaju je zatražena ispravka “neopravdanog avansa firmi ‘Optel’ (260.418 KM)”, uz napomenu da je “za iznos neopravdanog avansa pokrenut tužbeni zahtjev”.

(Novosti)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *