Aranžman više ne važi, MMF želi nove pregovore

Objavljeno: 21.6.2017.

Produženi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je BiH potpisala u septembru prošle godine, praktično je obustavljen, potvrđeno je “Nezavisnim” od strane izvora upućenog u pregovore.

Produženi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je BiH potpisala u septembru prošle godine, praktično je obustavljen, potvrđeno je “Nezavisnim” od strane izvora upućenog u pregovore.

Kako nam je pojašnjeno, neusvajanje izmjena zakona o akcizama za finansiranje autoputeva, kao i najnovija inicijativa o povećanju plata za policijske službenike na nivou BiH će nužno dovesti do toga da aranžman više ne može ostati u sadašnjoj formi.

Rečeno nam je da bi vlasti BiH, ako žele nastavak aranžmana, trebalo da se obrate MMF-u i zatraže nove pregovore.

“Morali bismo početi razgovore ispočetka. Program je obustavljen i zato su potrebni sveobuhvatni novi pregovori i novi dolazak misije iz Vašingtona. Potrebno je da pokrenemo nove ozbiljne, sadržajne i sveobuhvatne razgovore da bismo program pokušali vratiti na pravi kolosijek. A to neće biti lak posao”, rečeno nam je.

Formalni preduslov za ponovno otpočinjanje pregovora je zahtjev bh. vlasti koji bi bio upućen u Vašington.

“Moramo se ponovo vratiti na ekonomske pokazatelje koji su se promijenili u odnosu na novembar prošle godine. Treba da završimo pregled, a on će zahtijevati dodatne mjere, osim prethodnih akcija o kojima smo se usaglasili prilikom zaključivanja aranžmana”, rečeno nam je.

Podsjećanja radi, trenutni produženi aranžman zaključen je u septembru, a imao je tri cilja, od kojih se prvi odnosio na sprovođenje strukturalnih reformi radi povećanja zaposlenosti i jačanja privatnog sektora. Drugi cilj je predvidio ostvarivanje održivosti fiskalnih politika, odnosno stavljanje deficita pod kontrolu, dok se treći cilj odnosi na održavanje finansijske stabilnosti kroz jačanje banaka kako bi mogle olakšati pristup kapitalu za privatni sektor. Dogovoreno je da na državnom nivou bude usvojen zakon o akcizama i zakon o osiguranju depozita, a na nivou FBiH amandman na Zakon o bankama, te da se pokrenu aktivnosti na obavljanju dubinske analize za “BH Telecom” i “HT Eronet”.

Za razliku od ranija četiri stendbaj aranžmana, produženi aranžman je finansijski mnogo povoljniji sa mnogo nižim kamatnim stopama i dužim periodom otplate, ali je uslovljen sprovođenjem složenih strukturalnih reformi. To praktično znači da novac ne može biti isplaćen ako se ne ispune prethodne mjere. Produženi aranžman se zaključuje na period od tri godine, ali je moguće produžavanje za još jednu godinu, ako se ocijeni da je takva mjera potrebna.

Nezavisne novine

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *