Nekadašnji čelnici banke Barclays optuženi za prevaru, među njima i bivši muž Sanele Jenkins

Objavljeno: 21.6.2017.


Bivši muž poznate Bosanke Sanele Jenkins, Roger Jenkins, optužen je za prevaru i finansijsku pronevjeru globalne banke “Barclays”. Roger i još trojica nekadašnjih čelnika “Barclaysa” pod istragom su nadležnih organa, jer ih je Ured za poreske pronevjere (SFO) optužio za nezakonite radnje tokom velike finansijske krize 2008. godine. Jenkins se takođe tereti za pružanje nezakonite […]
Bivši muž poznate Bosanke Sanele Jenkins, Roger Jenkins, optužen je za prevaru i finansijsku pronevjeru globalne banke “Barclays”.

Roger i još trojica nekadašnjih čelnika “Barclaysa” pod istragom su nadležnih organa, jer ih je Ured za poreske pronevjere (SFO) optužio za nezakonite radnje tokom velike finansijske krize 2008. godine.

Jenkins se takođe tereti za pružanje nezakonite finansijske pomoći suprotno Zakonu o privrednim društvima iz 1985. godine.

U pitanju je blizu 12 milijardi funti koje je u 2008. godini, kada je Barclays izbjegao finansijsku pomoć vlade Britanije, upumpano iz Katara. Sa bankarskim sistemom u krizi, Barclays je tražio pomoć iz vana kako bi opstala. Navodi se da je banka ilegalno platila novac Kataru u zamjenu za investiranje, prenosi Standard.co.uk.

U tekstu se navodi da je Rogera upravo njegova bivša supruga Sanela Jenkins uvezala sa katarskim moćnicima, što je dovelo do ogromnih katarskih investicija u “Barclaysu”.

Četvorici optuženih prijeti zatvorska kazna, ukoliko se dokaže da su krivi, mada je vrlo vjerovatno da će ovaj slučaj potrajati godinama. Optuženi će se pojaviti na sudu 3. jula.

Izvor : Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *