NATO o incidentu nad Baltikom: Nismo znali ko je u avionu

Objavljeno: 21.6.2017.


NATO ne može da kaže ko je bio u avionu koji su pratili lovci Alijanse iznad Baltičkog mora.
NATO ne može da kaže ko je bio u avionu koji su pratili lovci Alijanse iznad Baltičkog mora.

To je novinarima rekao predstavnik vojnog saveta povodom incidenta sa avionom ministra odbrane Sergeja Šojgua iznad Baltičkog mora, prenosi “Sputnjik”.

„Što se tiče pitanja ko je bio u avionu, preporučujemo da se obratite ruskim vlastima“, rekao je predstavnik NATO-a u pisanom odgovoru na pitanje novinara.

Piloti NATO-a deluju prema standardnoj proceduri i zadržavaju se na bezbednom rastojanju prilikom susreta s drugim avionima, saopštio je predstavnik Alijanse.

„Kada se bilo koji nepoznati avion približi vazdušnom prostoru NATO-a, NATO i nacionalna avijacija se podižu u nebo kako bi pratili ove letove. Naša dejstva su bila standardna. Obično, kada avioni NATO-a presreću avion, oni ga vizuelno identifikuju, sve vreme čuvajući bezbedno rastojanje“, izjavio je predstavnik NATO-a u pisanom odgovoru na pitana medija u vezi s informacijama o incidentu s avionom ruskog ministra.

Prema njegovim rečima, po završetku procedure lovci NATO-a se prosto udaljavaju od aviona koji su pratili.

„To je standardna procedura, svi naši piloti se ponašaju bezbedno i odgovorno“, rekao je predstavnik Alijanse koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao da je prošle sedmice NATO zabeležio neoubičajeno veliki broj ruskih vojnih aviona iznad Baltičkog mora.

„Među njima su bili strateški bombarderi, lovci, izviđački avioni, transportni i drugi avioni“, izjavio je predstavnik NATO-a.

Ranije je saopšteno da su avioni NATO-a presreli avion ministra Šojgua, koji je putovao u Kalinjingrad iznad neutralnih voda. Avion u kojem je bio Šojgu leteo je uz pratnju lovaca Su-27 mornaričke avijacije Baltičke flote. Jedan od NATO-ovih aviona pokušao je da se približi avionu ministra, ali je između njega i ruske letelice stao ruski lovac Su-27. Nakon toga se lovac NATO-a povukao. Video-snimak gužve na nebu možete pogledati – OVDE.

Ministarstvo odbrane SAD optužilo je Rusiju u utorak da je izvela nebezbedno presretanje sa američkim špijunskim avionom u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltika.

Rusija ranije optužila SAD za, kako se čini, isti incident.

Kako je prethodno preneo televizijski kanal “Foks njuz”, pozivajući se na američke vojne zvaničnike, lovac ruske avijacije proleteo je na manje od dva metra razdaljine pored američkog vojnog aviona iznad Baltičkog mora.

Izvor: B92, Sputnjik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *