Ključni Makronov saveznik: Odlučio sam, neću u novu vladu

Objavljeno: 21.6.2017.


Francuski ministar pravde Fransoa Bajru, inače ključni saveznik francuskog predsednika Emanuela Makrona, izjavio je AFP-u da će napustiti vladu.
Francuski ministar pravde Fransoa Bajru, inače ključni saveznik francuskog predsednika Emanuela Makrona, izjavio je AFP-u da će napustiti vladu.

“Doneo sam odluku da ne budem deo nove vlade”, izjavio je Bajru.

Bajru je član partije MoDem, koja se nalazi u centru skandala oko lažnih poslova.

Prethodno su u utorak dvoje ministara u francuskoj vladi, među kojima je i nova ministarka odbrane Silvija Gular, objavili da se povlače sa funkcija zbog istraga protiv njih, u vreme kada predsednik Emanuel Makron pokušava da ostvari predizborno obećanje da će uvesti više etike u politiku, preneo je AP.

Osim ministarke odbrane Silvije Gular i ministar teritorijalne kohezije Rišar Fernan, koji je takođe pod istragom, ali zbog navodnog sukoba interesa u vezi sa njegovim poslovanjima u prošlosti, takođe, je objavio da napušta vladu.

On je negirao da je učinio bilo šta nezakonito, a prilikom gostovanja na RTL televiziji naveo da je da ostavku podnosi kako bi predvodio poslanike u skupštini iz redova Makronove partije.

On je naveo da je taj novi posao – “strateški posao” i “znak poverenja” koje mu je Makron ukazao.

Kako je AFP prethodno preneo i francuska ministarka odbrane Silvija Gular je juče najavila da će podneti ostavku na tu funkciju zbog istrage.

Gular je tražila od predsednika Makrona da ne bude u budućoj vladi dok traje istraga zbog skandala oko lažnih poslova, koja je pogodila njenu partiju MoDem, koja je u koaliciji sa Makronovom strankom.

Gular, koja je prethodno bila poslanica u Evropskom parlamentu, izjavila je da ne može da ostane u vladi dok postoji mogućnost da bude ispitana u vezi sa navodnom zloupotrebom novca iz fondova Evropskog parlamenta za plaćanje osoblja u Francuskoj.

Do ostavki na ministarske pozicije dolazi u trenutku kada francuski predsednik sprovodi manje izmene u vladi nakon rezultata parlamentarnih izbora završenih u nedelju, kada su njegova stranka “Republika u pokretu” i saveznik MoDem obezbedili apsolutnu većinu u donjem domu francuskog parlamenta, navela je francuska novinska agencija.

Gularova je obavljala dužnost ministra odbrane samo mesec dana, ali se, kako je izjavila, odlučila na ovaj potez zbog Makronove namere da “očisti” francusku političku scenu.

Prema njenim rečima, Makron je posvećen vraćanju poverenja u francuske javne službe i sprovođenju reformi u Francuskoj, što mora imati prioritet u odnosu na lične interese.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *