Istraživanje: Za 120 godina sve poslove obavljaće roboti

Objavljeno: 21.6.2017.

Svetsko istraživanje koje su sproveli eksperti u oblasti veštačke inteligencije i njenog učenja pokazalo je da će proći 120 godina pre nego što mašine preuzmu sve ljudske poslove, preneo je BBC.

Prema rezultatima istraživanja Instituta za budućnost čovečanstva Univerziteta Oksford, za preuzimanje polovine ljudskih poslova mašinama će biti potrebno 45 godina.

U studiji Instituta se zaključuje da će veštačka inteligencija potpuno promeniti saobraćaj, zdravstvo, nauku i finansije.

Najveći broj ispitanih ne veruje da će razvoj i primena veštačke inteligencije biti loši za čovečanstvo ali je polovina rekla da razvoj mora ići u smeru minimizovanja rizika i opasnosti.

Eksperti smatraju da će u narednih 40 godina veštačka inteligencija nadvladati ljude u zadacima kao što su: Prevođenje sa stranih jezika (do 2024.), pisanje školskih eseja (do 2026.), vožnja kamionom (do 2027.), rad u maloprodaji (do 2031.), pisanje najprodavanijih knjiga (do 2049.), posao hirurga (do 2053.)

Na pitanje da li bi veštačka inteligencija bila dobra ili loša za ljudsku rasu, većina ispitanika je rekla da je verovatnoća lošeg ishoda niska (10%), u poređenju sa srednjom verovatnoćom od 25% za dobar ishod. Verovatnoća za izuzetno loše (tj. izumiranje ljudske rase) data je na 5%.

Skoro polovina ispitanika rekla je da bi istraživanje o minimiziranju rizika od veštačke inteligencije trebalo da bude prioritet od strane društva.

Izvor. N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *