Fungo: Izazovi za bezbjednost na KiM, u regionu krhko i nestabilno

Objavljeno: 21.6.2017.

Komandant Kfor-a, general Đovani Fungo upozorio je u Briselu da na KiM postoji više izazova za bezbednost i da sveukupna situacija može postati vrlo krhka i nestabilna u celom regionu uz brzo izbijanje nasilja. Đovani Fungo je naveo da je bezbednost Kosmeta povezana sa stabilnošću i sigurnošću celog područja Zapadnog Balkana. “Bezbednost Kosova je povezana […]

Komandant Kfor-a, general Đovani Fungo upozorio je u Briselu da na KiM postoji više izazova za bezbednost i da sveukupna situacija može postati vrlo krhka i nestabilna u celom regionu uz brzo izbijanje nasilja.

Đovani Fungo je naveo da je bezbednost Kosmeta povezana sa stabilnošću i sigurnošću celog područja Zapadnog Balkana.

“Bezbednost Kosova je povezana sa stabilnošću i sigurnošću celog područja Zapadnog Balkana a na Kosovu se svakodnevno suočavamo s izazovima političkih i multietničkih zategnutosti, verskog ekstremizma, problemima izbeglica i migranata, kao i s ruskim uticajem”, ocenio je u Evropskom parlamentu Fungo.

Komandant Kfor-a je u raspravi o bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu u pododboru za bezbednost i odbranu EP objasnio da “postoji snažan uticaj Rusije u regionu, mada nema dokaza o direktnom uplitanju Moskve”.

Navodi da je “reč o suštinski posrednom uplivu, s jakim porukama u prilog srpskom nacionalizmu, davanju podrške elitama, što je propraćeno mnoštvom ‘lažnih vesti'”.

Naglasio je da “političke i međuetničke zategnutosti pogađaju sve ljude u regionu”, upozorivši da je “do napetosti među etničkim grupama došlo posebno i na Kosmetu poslednjih meseci”.

A tu je reč, po rečima komandanta Kfora, o “ratu znamenjima, bitki bez oružja koja se vrti oko raznih simbola, a što se lako može ukloniti kad ne bi bilo uticaja medija”.

To su, ukazao je komandant Kfor-a , posebno most u Mitrovici, “propagandni voz” i slično, ali je upozorio da je to bremenito opasnošću jer lako može doći do ivice nasilja.

Italijanski general je predočio i da po bezbednost veoma zabrinjavajuću činjenicu predstavlja i to da je 366 islamističkih boraca s Kosova i Metohije otišlo da se bori s teroristima.

A do narastanja verskog ekstremizma i radikalizacije je, objasnio je on, “došlo i zbog siromaštva i nezaposlenosti”.

Komandant Kfora-a je naveo da vlasti u Prištini usvojile niz institucionalnih i zakonskih mera s ciljem da se to spreči.

Ali je upozorio na problem da će “idućih meseci jedan broj islamističkih boraca izaći iz zatvora i moraće da budu uključeni u društvo, što će predstavljati pravi izazov”.

General Fungo je predočio i da pitanje istrage i suđenja za ratne zločine na Kosmetu od 1998. do 2000. predstavlja bezbednosni izazov, “što bi moglo promeniti situaciju najesen kad to krene i tu bi mogli nastati problemi tokom godine”.

“Svi ovi činioci bez ikakve sumnje ugrožavaju bezbednost na Kosovu, na šta jako utiče i politička neizvesnost posle kosovskih izbora i problema dijaloga Prištine i Beograda. Tu su i veoma opasne pretnje vezane za ekstremizam, takođe korišćenje pitana pretvaranja Bezbednosnih snaga Kosova u armiju, čemu se odlučno protivi Beograd”, stavio je do znanja komandant Kfor-a, primetivši da je “ishod toga neizvestan”.

Ukazao je i na ekonomske nevolje na Kosmetu i podvukao da “svi ovi elementi mogu dovesti do pogoršavanja ionako ranjive situacije iz prošlih godina, uz povećanje nestabilnosti i na Kosovu i na celom Zapadnom Balkanu”.

“Zbog svega toga, sveukupna situacija može postati vrlo krhka i nestabilna u regionu uz brzo izbijanje nasilja, što je sasvim moguće”, upozorio je Fungo.

Navodi i da je misija Evropske unije Euleks “partner od suštinske važnosti za Kfor, uz posredovanje međunarodne zajednice što omogućava da se pospeši napredak i stabilnost Kosova i uključivanje u EU”.

Dodao je da “nažalost postoje dva suprostavljena stava, a to je vezano za teritorijalni integritet i pitanje nezavisnosti Kosova, što će rešavati još niz godina” i sa bezbednosnog stanovišta zahteva da trupe Kfora tamo i dalje ostanu.

Ocenio je da su za stabilnost i mir na Kosmetu od presudne važnosti i dijalog Beograd-Priština i normalizaciju odnosa dve strane.

General je želeo da naglasi da “Kfor deluje nepristrasno” u očuvanju bezbenosti, rekavši da “Albanci Kfor vide kao jemstvo odbrane od spoljne opasnosti, dok kosovski Srbi našu misiju smatraju prevashodno snagom bezbednosti unutar Kosova”.

“Kfor delatno radi na očuvanju bezbednosti i zaštite na Kosovu, ali projektuje bezbednost i stabilnost na celom prostoru Zapadnog Balkana”, rekao je zapovednik snaga NATO na Kosovu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *