Denis Zvizdić sa evroparlamentarcima u Briselu

Objavljeno: 21.6.2017.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarali su danas u Briselu s Grupom prijatelja BiH u Evropskom parlamentu. Zvizdić je rekao da euroatlantske integracije ostaju temeljni prioritet Bosne i Hercegovine, uz ekonomski razvoj, vladavinu prava i sigurnost, te regionalnu saradnju i pomirenje. Istanuo je da se Bosna i Hercegovina […]

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarali su danas u Briselu s Grupom prijatelja BiH u Evropskom parlamentu.

Zvizdić je rekao da euroatlantske integracije ostaju temeljni prioritet Bosne i Hercegovine, uz ekonomski razvoj, vladavinu prava i sigurnost, te regionalnu saradnju i pomirenje. Istanuo je da se Bosna i Hercegovina nalazi na dobrom putu, sa pozitivnim ekonomskim pokazateljima, ali da je potrebna i stalna podrška njenih prijatelja u evropskim institucijama.

Izrazio je zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina ima unutar Evropskog parlamenta svoje iskrene prijatelje koji govore u njeno ime. Tom prilikom je čestitao zastupnicima, članovima te grupe prvu godišnjicu postojanja.

“Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i ona nema alternativu, ali Evropa mora biti prisutna i aktivna u regionu, a politika otvorenih vrata stalno aktuelizirana”, rekao je Zvizdić u obraćanju europarlamentarcima, članovima Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine.

Europarlamentarac iz Republike Hrvatske Ivica Tolić je tokom sastanka rekao da je Bosna i Hercegovina strateški najvažnija zemlja regije, koja je ujedno i ključ stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana. On je istaknuo neupitnu podršku europarlamentaraca Hrvatske evropskom putu Bosne i Hercegovine, a posebno što skorijem sticanju statusa zemlje kandidata.

Zvizdić se susreo, u odvojenim susretima, s evropskim parlamentarcima Francom Bogovićem, Ivanom Jakovčićem i jednim od inicijatora formiranja Grupe prijatelja BiH u EP Jasenkom Selimovićem, koje je upoznao s aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima i napretku BiH u euroatlantskim integracijama.

Bogović je tom prilikom ponovio neupitnu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine i istaknuo da je želja i cilj europarlamentaraca da BiH postane zemlja privlačna za mlade ljude.

Tokom dana, Zvizdić se susreo i s europarlamentarcima iz Republike Slovenije Romanom Tolc, Ivom Vajglom i Alojzom Peterleom koje je upoznao s važnošću što skorijeg sticanja statusa zemlje kandidata za Bosnu i Hercegovinu, kao i za regiju.

Rekao je da se u Bosni i Hercegovini dešavaju pozitivni, reformski procesi i da ti iskoraci moraju biti prepoznati i valorizirani. Tokom susreta je rekao i da su odnosi BiH i Slovenije dobri i prijateljski i da to pokazuje kontinuirana podrška Slovenije u euroatlantskim institucijama. On se zahvalio europarlamentarcima na podršci našoj zemlji na njenom evropskom putu.

Europarlamentarci iz Slovenije su potvrdili podršku evropskim ciljevima Bosne i Hercegovine. Ističući podršku Bosni i Hercegovini, europarlamentarac Peterle je rekao da je kredibilna evropska perspektiva najbolja potvrda stabilnosti Zapadnog Balkana.

U popodnevnim satima Zvizdić će se susresti s evropskim komesarom za proširenje i politike susjedstva Johannesom Hahnom, a nakon toga slijedi i susret sa evroparlamentarcima Republike Hrvatske iz Grupe Evropskih narodnih partija (EPP), saopćeno je iz VMBiH.

N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *