Brisel: Napadač Marokanac iz “čuvenog” Molenbeka

Objavljeno: 21.6.2017.


Muškarac koji je u Briselu u utorak pokušao da izvede teroristički napad identifikovan je kao 36-godišnji Marokanac iz po lošem poznatog dela grada Molenbek. Nakon terorističkog napada u Briselu prošle godine u Molenbeku je izvršeno više desetina racija u potrazi za džihadistima. Osim toga, ističe se da je napadač “od ranije bio poznat policiji”, ali […]
Muškarac koji je u Briselu u utorak pokušao da izvede teroristički napad identifikovan je kao 36-godišnji Marokanac iz po lošem poznatog dela grada Molenbek.

Nakon terorističkog napada u Briselu prošle godine u Molenbeku je izvršeno više desetina racija u potrazi za džihadistima.

Osim toga, ističe se da je napadač “od ranije bio poznat policiji”, ali da ga nisu povezivali sa terorizmom. Njegov identitet i dalje nije saopšten.

Takođe, AFP prenosi reči tužioca koji kaže da je naprava kojom je planirao da izvede napad sadržala eksere i boce sa gasom.

Belgijska policija saopštila je da su posle male eksplozije vojnici na centralnoj železničkoj stanici u Briselu “neutralisali jednu osobu” koja je, kako javljaju belgijski mediji, bila opasana pojasom sa eksplozivom.

Belgijsko tužilaštvo navelo je da eksploziju koju je na železničkoj stanici u Briselu izazvao osumnjičeni muškarac tretira kao teroristički napad.

Očevici naime tvrde da je osumnjičeni vikao Alahu Akbar pre nego što je izazvao eksploziju.

Belgijska prestonica, u kojoj se nalaze sedišta NATO i EU, u stanju je visoke pripravnosti od kada je ćelija Islamske države sa sedištem u Briselu organizovala napad u kojem je 130 osoba ubijeno u Parizu u novembru 2015. godine.

U Briselu su, potom, četiri meseca kasnije, u martu 2016. godine, bombaši-samoubice usmrtili 32 osobe.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *