Volkswagen priprema nasljednika Microbusa

Objavljeno: 20.6.2017.


Pre nego što bacite oko na ušteđevinu, treba napomenuti da ovo nije prvi put da Volkswagen sugeriše da će proizvesti naslednika legendarnog Microbusa iz 50-ih godina prošlog veka.
Nemci su nam do sada već pokazali više koncept vozila od kojih je poslednji, I.D. Buzz, imao svetsku premijeru na auto salonu u Detroitu početkom godine. Ipak ovo je prvi put da je jedan VW-ov ključni direktor nedvosmisleno potvrdio da je dogovor o proizvodnji već pao.

U razgovoru za AutoExpress Herbert Diess je naime rekao: ‘Emocionalni automobili su veoma važni za brend. Prodajemo još uvek mnogo Buba, naročito u SAD-u, ali takođe imamo i Microbus koji smo pokazali u obliku I.D. Buzza, i koji smo nedavno odlučili da proizvedemo.’

Ako se ova informacija pokaže tačnom, novi Microbus bi mogao da se na tržištu nađe do 2020. Proizvodio bi se na novoj platformi MEB, a koristio bi potpuno električni pogon. Ovaj automobil bi takođe mogao da bude prekretnica za nemačkog giganta nakon dizelskog skandala.

Concept I.D. Buzz koristi dva elektromotora ukupne snage 375KS koji snagu preusmeravaju na sva četiri točka. Za isporuku energije je zadužena baterija kapaciteta 111 kWh dovoljna za ubrzanje do 100 km/h za samo pet sekundi ali i, mnogo važnije, autonomiju od 400 do 450 km. Serijski model bi trebalo da ima jedan motor i manju bateriju, kao i slabije performanse, ali zato istu autonomiju, kao i mogućnost punjenja baterije do 80 posto kapaciteta za samo pola sata.

Izvor: TPortal

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *