Srbija danas otvara još dva poglavlja sa EU

Objavljeno: 20.6.2017.


U pregovorima Evropske unije sa Srbijom o njenom prijemu u EU danas će u Briselu biti otvorena još dva poglavlja.
U pregovorima Evropske unije sa Srbijom o njenom prijemu u EU danas će u Briselu biti otvorena još dva poglavlja.

Otvaraju se Poglavlje 7 – o intelektualnoj svojini i Poglavlje 29 – o carinskoj uniji, potvrdili su zvaničnici u Savetu ministara EU.

Time će na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija biti otvoreno ukupno deset od 35 poglavlja, a dva su već privremeno zatvorena. Očekuje se da delegaciju EU na sastanku o otvaranju još dva poglavlja predvode visoki zvaničnik Malte koja u ovom polugodištu predsedava Unijom, i evropski komesar Johanes Han.

Delegaciju Srbije trebalo bi da predvodi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je izjavila da je otvaranje poglavlja o intelektualnoj svojini važno za građane i privredu, za pravnu sigurnost, kao i za autore i njihova prava, za suzbijanje proizvodnje i rasturanja lažnih proizvoda, kao i za istraživanje i razvoj.

To su, kako je istakla, sektori koji stvaraju dodatnu vrednost u stabilnoj ekonomiji zasnovanoj na znanju. Poglavlje 29, o carinskoj uniji, obuhvata propise i mehanizme za automatsku primenu svih carinskih postupaka za uvoz i izvoz, tranzit, čime se pospešuju uslovi poslovanja.

Sastanak delegacija EU i Srbije će biti danas kasnije popodne po završetku zasedanja šefova diplomatija Unije, a saopštenje i konferencija za štampu se očekuju oko 20.30 časova.

Izvor: Beta, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *