“Severna Koreja snosi veliku odgovornost za smrt Varmbira”

Objavljeno: 20.6.2017.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in izjavio je da Severna Koreja mora da snosi “veliku odgovornost” za smrt američkog studenta Otoa Varmbira. Mun je u intervjuu za američku televiziju CBS, rekao da, iako se ne zna pouzdano šta se desilo, može da se spekuliše da je Severna Koreja “nepravedno i okrutno postupala” prema Varmbiru. Smrt 22-godišnjeg […]

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in izjavio je da Severna Koreja mora da snosi “veliku odgovornost” za smrt američkog studenta Otoa Varmbira.

Mun je u intervjuu za američku televiziju CBS, rekao da, iako se ne zna pouzdano šta se desilo, može da se spekuliše da je Severna Koreja “nepravedno i okrutno postupala” prema Varmbiru.

Smrt 22-godišnjeg studenta pokazuje da u Severnoj Koreji vlada “iracionalni režim”, rekao je Mun i dodao da je dijalog s Pjongjangom i dalje potreban jer sankcije i pritisak nisu doveli do rešavanja nuklearnog pitanja.

Mun je izrazio saučešće porodici Varmbira i američkom narodu.

Varmbir je u martu prošle godine osuđen u Severnoj Koreji na 15 godina zatvora i prinudnog rada, jer je ukrao propagandni plakat. Dan posle suđenja pao je u komu, a prošle sedmice je “iz humanitarnih razloga” poslat kući. Umro je u ponedeljak u bolnici u Sinsinatiju.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *