Sberbanka plijeni “Merkatorove” deonice

Objavljeno: 20.6.2017.

Ruska Sberbanka počela je da pleni 18,53 odsto deonica “Merkatora”, koje su trenutno u vlasništvu “Agrokorove” holandske kompanije “Agrokor BV”, objavili su slovenački mediji, pozivajući se na agenciju “Blumberg”. Sberbanka, jedan od većih kreditora posrnulog koncerna “Agrokor”, namerava da zaplenjeni udeo u slovenačkom trgovinskom lancu, prema pisanju slovenačkog Poslovnog lista, zadrži do kraja juna, a […]

Ruska Sberbanka počela je da pleni 18,53 odsto deonica “Merkatora”, koje su trenutno u vlasništvu “Agrokorove” holandske kompanije “Agrokor BV”, objavili su slovenački mediji, pozivajući se na agenciju “Blumberg”.

Sberbanka, jedan od većih kreditora posrnulog koncerna “Agrokor”, namerava da zaplenjeni udeo u slovenačkom trgovinskom lancu, prema pisanju slovenačkog Poslovnog lista, zadrži do kraja juna, a onda da ga proda kako bi delimično nadoknadila potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrila “Agrokoru”.

Kao jemstvo za ranije kredite, navode slovenački mediji, “Agrokor” je Sberbanci dao zalog na deonice u “Merkatoru”.

Prema mišljenju ruske banke, odredbe hrvatskog leks Agrokora, koji je donet kako bi se “Agrokor” zaštitio od daljeg finansijskog posrtanja, a koje brane zaplenu založene imovine koncerna, odnose se samo na kompanije koje su u direktnom vlasništvu koncerna i preduzeća sa sedištem u Hrvatskoj, dok “Agrokor BV” ima sedište u Holandiji.

Stoga Sberbanka smatra da se specijalni zakon donet u hrvatskom Saboru u aprilu ove godine na tu kompaniju ne može odnositi, pišu slovenački mediji, a prenosi Hina.

Iz hrvatskog koncerna “Agrokor d. d.” saopšteno je da “Agrokor Investments B. V.” sa sedištem u Holandiji, čiji je manjinski vlasnički udeo u Merkatoru počela da pleni Sberbanka, nije u vlasništvu hrvatske kompanije Agrokor d. d., već u direktnom stoprocentnom vlasništvu Ivice Todorića.

“Agrokor d. d. je vlasnik 69,57 posto Merkatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno, niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje”, poručuju iz hrvatskog koncerna.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *