Radnici Volkswagena u Bratislavi započeli štrajk

Objavljeno: 20.6.2017.

Kako prenosi Beta, preko 2.000 radnika Folksvagena u Bratislavi ostalo je pred kapijama fabrike i započelo štrajk zahtevajući povišice plata za 16 odsto. Oni traže povišicu sadašnje prosečne radničke plate od 1.800 evra.

“Članovi sindikata nisu počeli jutarnju smenu i ostali su pred kapijama fabrike. Tokom dana pridružiće nam se zaposleni iz popodnevne i večernje smene. Štrajkovaćemo dok nam uprava preduzeća ne ponudi prihvatljiv rast plata, a trenutno zahtevamo povišicu od 16 odsto”, kazao je šef Modernih sindikata u fabrici Folksvagen Slovakija Zoroslav Smolinski.

Štrajk nije sprečila ni poslednja ponuda Folksvagena da ove godine radnici dobiju povišice od 4,5 odsto i jednokratnu isplatu 350 evra, dok bi od naredne godine plate porasle za još 4,2 odsto.

“Žao nam je što nije došlo do dogovora. Pozivamo sindikate na predusretljivi gest kako bi došli do obostrano prihvatljivog dogovora. Neodgovorni zahtevi sindikata ugrožavaju budućnost preduzeća i radna mesta naših zaposlenih”, saopštila je portparolka fabrike Lucija Kovarovič.

Oko 8.500 od 12.300 radnika Folksvagena u Slovačkoj, iako po platama spadaju među privilegovane, na štrajk su se odlučili zato što, po njihovoj oceni, koncern ne povećava plate dovoljno, iako fabrika prolazi kroz uspešan period i ima odlične poslovne rezultate.

“Više godina spadamo u najbolje fabrike Folksvagena. Uprkos tome za isti rad dobijamo znatno niže plate nego u Nemačkoj. Ako radnici u jednom od najprosperitetnijih slovačkih preduzeća ne budu tražili odgovarajuće plate, u Slovačkoj se nikada neće zarađivati dobro”, saopštili su sindikati i zatražili podršku vlade.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je opravdano pitanje zašto su slovačkim radnicima plate toliko manje nego folksvagenovim radnicima u Nemačkoj.

“Plate su tu relativno visoke ako uporedimo sa slovačkim prosekom. Za mene je pitanje čoveka koji stoji pored fabričke trake u Folksvagenu opravdano. Ako je to preduzeće koje ima najviši kvalitet, visoku produktivnost rada, zašto da taj čovek u Bratislavi ima polovinu ili i za dve trećine manju platu nego isti radnik koji radi u Nemačkoj”, kazao je premijer.

Ministar finansija Peter Kažimir upozorio je, međutim, da bi se štrajk duži od 15 dana već zbog značaja koji Folksvagen Slovakija ima za slovačku privredu i zbog niza slovačkih kooperanata odrazio i na privredni rast.

Prema proračunu Ministarstva finansija dnevni prihodi fabrike su 6,3 miliona evra i da bi već 12 dana neprekidnog štrajka kada proizvodnja stoji smanjilo BDP Slovačke za 0,1 odsto.

Prošle godine Folksvagen je u Bratislavi proizveo 389.000 automobila a 2016. završio uz dobit od 145 miliona evra.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *