Merkel: Želimo da unapredimo slobodnu trgovinu, ali TRAMP je problem

Objavljeno: 20.6.2017.

Njemačka želi da tokom predsedavanja Grupom 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) ostvari napredak na planu unapređenja slobodne i fer trgovine, i pokušaće da postigne široku saglasnost o otvorenim tržištima na samitu lidera G20 narednog meseca, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je, međutim, upozorila da to možda neće ići tako lako sa američkim […]

Njemačka želi da tokom predsedavanja Grupom 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) ostvari napredak na planu unapređenja slobodne i fer trgovine, i pokušaće da postigne široku saglasnost o otvorenim tržištima na samitu lidera G20 narednog meseca, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je, međutim, upozorila da to možda neće ići tako lako sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, prenosi agencija Rojters.

– Otvorena tržišta i slobodna, održiva i inkluzivna trgovina su u ključnom fokusu našeg predsedavanja G20 – izjavila je Merkel, koja će biti domaćin samita lidera G20 narednog meseca u Hamburgu.

– Preduzimamo sve što je moguće kako bismo postigli široku saglasnost o tome u Hamburgu. To međutim neće biti lako s obzirom na novu američku administraciju, ali ipak moramo da uložimo napor – poručila je Merkel.

Ona je dodala i da će lideri G20 razgovarati o industriji čelika, u kojoj prekomerni kapaciteti moraju da budu smanjeni i gde su neophodni fer propisi.

Merkel je, takođe, rekla da je spremna da razmotri ideje francuskog predsednika Emanuela Makrona za reformisanje evrozone, prenosi agencija Frans pres.

– Mogli bismo razmotriti ideju o zajedničkom ministru finansija, ako okolnosti budu odgovarajuće – rekla je Merkel, aludirajući na jednu od ideja Makrona.

– Takođe bismo mogli razmotriti i budžet evrozone – kazala je ona.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *