Linta: Srbi u regionu, građani drugog reda!

Objavljeno: 20.6.2017.


Predsjednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta, izjavio je da 22 godine od završetka rata na prostoru bivše Јugoslavije, te 18 godina nakon rata na Kosovu i Metohiji, stotine hiljada protjeranih Srba i drugih građana ne mogu da ostvare imovinska, stečena i brojna druga prava. Linta je u pisanoj izjavi povodom Svjetskog dana izbjeglica naveo […]
Predsjednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta, izjavio je da 22 godine od završetka rata na prostoru bivše Јugoslavije, te 18 godina nakon rata na Kosovu i Metohiji, stotine hiljada protjeranih Srba i drugih građana ne mogu da ostvare imovinska, stečena i brojna druga prava.

Linta je u pisanoj izjavi povodom Svjetskog dana izbjeglica naveo da vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini vode politiku cementiranja etničkog čišćenja Srba i nizom zakona legalizuju otimačinu srpske javne i privatne imovine. On je dodao da su pravosuđa u Zagrebu, Sarajevu i Prištini etnički motivisana, te da im je cilj da se sudi samo Srbima bez obzira da li su ili nisu počinili zločine, a da se oslobode krivične odgovornosti zločinci iz reda hrvatskog, bošnjačkog i albanskog naroda.
“Јavnost u Hrvatskoj, BiH i lažnoj državi Kosovo veliča sopstvene, a prećutkuje, minimizira ili negira srpske žrtve”, istakao je Linta.
On je pozvao UN, EU, Savjet Evrope, OEBS, SAD i Njemačku da zahtijevaju od vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da konačno počnu primjenjivati Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji koji štiti imovinska i stečena prava građana sa područja bivše Јugoslavije koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine. Linta je zatražio od međunarodnih institucija da prestanu sa politikom dvostrukih standarda u suđenjima za ratne zločine, koji su daleko stroži za Srbe, a daleko blaži za Hrvate, Bošnjake i Albance.

TANJUG

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *