Incident na nebu: SAD optužile Rusiju, Rusija optužila SAD

Objavljeno: 20.6.2017.

Ministarstvo odbrane SAD optužilo je Rusiju da je izvela nebezbedno presretanje sa američkim špijunskim avionom u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltika. SAD optužuje ruskog pilota da je leteo prebrzo i da je imao “slabu kontrolu” nad svojim vojnim avionom. Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da je američki avioni “nisu učinili ništa da isprovociraju takvo […]

Ministarstvo odbrane SAD optužilo je Rusiju da je izvela nebezbedno presretanje sa američkim špijunskim avionom u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltika.

SAD optužuje ruskog pilota da je leteo prebrzo i da je imao “slabu kontrolu” nad svojim vojnim avionom.

Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da je američki avioni “nisu učinili ništa da isprovociraju takvo ponašanje”, prenosi Rojters.

Agencija podseća da je Rusija ranije danas optužila SAD za, kako se čini, isti incident.

Kako je prethodno preneo televizijski kanal “Foks njuz”, pozivajući se na američke vojne zvaničnike, lovac ruske avijacije proleteo je na manje od dva metra razdaljine pored američkog vojnog aviona iznad Baltičkog mora.

“Ruski avion je proleteo pored američkog izviđačkog aviona u oblasti Baltičkog mora u ponedeljak”, navodi se u saopštenju i dodaje da je rastojanje između dva aviona bilo oko 1,5 metara.

Od 2. juna desilo se više od 35 interakcija u regionu Baltičkog mora između američkih i ruskih aviona i brodova, ali jučerašnji incident je značajan, jer ga je američka vojska označila kao rizičan.

Incident se dogodio dan nakon što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će tretirati kao pretnju svaki let američkih aviona zapadno od reke Eufrat, a nije jasno ni koliko blizu je američki avion leteo blizu Kalinjingrada, ruske enklave između Poljske i Litvanije, saveznica NATO.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *