Dubai uskoro uvodi električni multikopter kao leteći taksi

Objavljeno: 20.6.2017.


Njemačka avijacijska startup kompanija Volocopter, poznata i kao E-volo, u dogovoru s kompanijom Road and Transport Authority iz Dubaija uskoro počinje testirati električni multikopter sa 18 rotora koji će se koristiti kao leteći taksi u ovoj zemlji na sjeveru Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Testiranje multikoptera počet će krajem jeseni ove godine, a prema ugovoru, planirano je da traje narednih pet godina.

“Veoma smo zahvalni i ponosni što je kompanija Road and Transport Authority izabrala nas kao partnere nakon rigoroznih testiranja”, rekao je suosnivač Volocoptera Alexander Zosel navodeći kako je njegova kompanija izabrana zbog “strogih sigurnosnih standarda”.

Volocopterov prototip električnog multikoptera VC200 prvi put je poletio prošle godine. Ovaj multikopter ima maksimalno vrijeme letenja od 27 minuta pri optimalnoj brzini kretanja od oko 50 kilometara na sat. Inače, VC200 može letjeti i do 100 kilometara na sat.

Multikopter VC200 neće biti jedini leteći taksi u Dubaiju. Kompanija Road and Transport Authority nedavno je potpisala ugovor i sa kineskom kompanijom Ehang za testiranje bespilotne letjelice za jednu osobu koja bi mogla zamijeniti konvencionalni taksi u ovoj zemlji.
Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *