Crna Gora otvorila dva i zatvorila jedno poglavlje

Objavljeno: 20.6.2017.


Crna Gora je otvorila pregovaračka poglavlja 1 i 22 o slobodnom kretanju robe i regionalnoj politici i privremeno zatvorila poglavlje 30 o spoljnim odnosima.
Crna Gora je tako nakon pet godina pregovaračkog procesa otvorila 28 od ukupno 33 pregovaračka poglavlja i privremeno zatvorila tri.

Predsedavajuća delegacijom Saveta EU, ministarka evropskih poslova Malte Elena Dali pozdravila je dobar napredak Crne Gore u sprovođenju ključnih reformi i ispunjavanju uslova za članstvo u EU, prenosi RTCG.

Ona je ocenila je da je ovaj značajan uspeh Crne Gore signal čitavom regionu Zapadnog Balkana da EU ostaje posvećena procesu proširenja, u skladu sa zaslugama pojedinačnih zemalja kandidata.

Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović naglasio je da zatvaranje poglavlja 30 predstavlja značajnu prekretnicu u pregovaračkom procesu.

Nakon dve godine uspešnog rada, u potpunosti smo uskladili svoju trgovinsku politiku sa politikom EU, čime smo zaslužili zatvaranje ovog značajnog poglavlja i ulazak u novu fazu pregovaračkog procesa”, rekao je on.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *