Bivša Hitlerova banka: Još uvijek je među najmoćnijima

Objavljeno: 20.6.2017.

Misteriozna banka preživela je mnoge poteškoće, a pomagali su nacistima u prodaji zlata oduzetom žrtvama koncentracionih logora

Bank for International Settlements (BIS), tajanstvena banka iz Švajcarske, uspostavljena je kako bi pripazila na isplate ratne odštete nakon završetka Drugog svetskog rata. Međutim, u knjizi Baselski toranj, britanskog autora Adama LeBor tvrdi se da je ista ta banka bila tajnoviti, ali i kritično važni, uticaj na svetsku privredu poslednjih osamdeset godina.

Danas je BIS najvažnija banka na svetu, uveren je LeBor. Banka bez ikakvog sistema kontrole i nadgledanja, a već decenijama stoji u središtu globalne mreže novca, moći i tajnog uticaja na čitav svet. Nev Iork Times napominje da BIS zaista ima zanimljivu i dugu istoriju, a posebno je zanimljivo da je BIS redovno bio negde u blizini prelomnih događaja. Bili su tamo kad je američko tržište deonicama propalo još tamo negde u dvadesetim godinama prošlog veka. Bili su aktivni igrači u Drugom svetskom ratu, a bili su i autori samih početaka evropske monetarne unije.

Ipak, važno je napomenuti da BIS ipak nudi važne lekcije nedostatka morala u nekim finansijskim institucijama i zbog toga je bitno bolje kontrolisati međunarodni tok novca.

BIS je nastala u tajnosti tridesetih godina prošlog veka, a delimično je za njen nastanak zaslužan i slavni bivši guverner engleske centralne banke Montagu Norman. On je hteo osnovati novu banku koja će poslužiti kao mesto za sastanke guvernera centralnih banaka, daleko od očiju javnosti, daleko od političke kontrole.

Objeručke je tu ideju prihvatio Hjalmar Šaht, danas pomalo zaboravljeni šef Reichsbanka u vreme najvećeg rasta nacističkog privrede. Dok je Šaht dogovarao smanjenje ratne odštete, dok je pokušavao osoviti nemačkog privredu na noge, istovremeno je pomagao Adolfu Hitleru u izgradnji nemačkog ratnog mašine koji će pokoriti veći deo Evrope samo nekoliko godina kasnije.

Hitler je bio toliko oduševljen Schachtovim uspesima da je jednom prilikom rekao: “Čak i u finansijskom svetu pokazujemo da je inteligentni Arijevac sposobniji od Židovskih kolega”.

Početak Drugog svetskog rata označio je i početak najsramnijeg perioda u istoriji banke, a možda i čitavog bankarstva. Švajcarska je tada zvanično bila neutralna, a samim time je i Bazel te BIS ostao neutralan. Međutim, BIS je puno više poslovao s nacistima. Omogućili su im trgovinu zlatom ukradenom iz okupiranih država, ali i pokradeno od žrtava logora smrti, što je pak omogućilo Rajhu kupovinu sirovih materijala i nastavak rata.

Saradnja im je išla tako dobro da je jedan od šefova Reichsbanka izjavio da je BIS jedina inostrana podružnica nemačkog bankarstva. Američki predsednik BIS-a, Thomas McKittrick redovno je davao nacistima informacije o privredi i finansijskim planovima ostalih država i nije mu nimalo smetalo da je Hitlerov lični bankar.

Sve je to banka preživela, a od šezdesetih godina prošlog veka je pomagala u stvaranju evropske monetarne unije, ali sada veću važnost ima Evropska centralna banka koja služi kao savetnik i kontrolor centralnim bankama država koje koriste evro kao valutu.

Izvor: Express

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *