Američka koalicija smanjila geografski prostor napada u Siriji

Objavljeno: 20.6.2017.

Nakon što je Rusija prekinula saradnju sa SAD o memorandumu o letovima u Siriji, koalicija je izvodila napade samo u regionu Rake, dok je prethodnog dana geografija vazdušnih napada bila šira, pokazuje dnevni pregled napada koalicije.

Prema podacima pregleda, 18. juna je izvedeno 15 vazdušnih napada u blizini gradova Abu Kamal (na istoku Sirije na granici sa Irakom), Deir el Zor (severoistok zemlje) i Rake (sever). Istovremeno je 19. juna, nakon što je Rusija najavila suspenziju saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, izvedeno 13 napada na području Rake.

Juče je koalicija saopštila da će izvesti „premeštanje“ svojih aviona u Siriji kao odgovor na mere Rusije. Predstavnik koalicije odbio je da kaže za Sputnjik u čemu se sastoji premeštanje i kojih oblasti će se ticati.

Sputnjik nema komentar koalicije o tome da li je sužavanje geografskog prostora napada povezano sa najnovijim događajima. Ranije je koalicija saopštila da će nastaviti napade „po celoj Siriji“.

Avijacija koalicije koju predvode SAD protiv DAEŠ-a pogodila je sirijski avion Su-22 u provinciji Raka nakon što je on navodno bacio bombu u blizini položaja Sirijskih demokratskih snaga (čiju osnovu čine jedinice sirijskih Kurda), saopštila je ranije koalicija. Damask je izjavio da su sirijski avioni izvršavali zadatke protiv DAEŠ-a.

Nakon toga je Ministarstvo odbrane Rusije izjavilo da će se svi avioni i bespilotne letelice u oblasti izvršavanja ratnih zadataka vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji posmatrati kao vazdušni ciljevi. Ministarstvo odbrane je takođe od 19. juna prekinulo saradnju sa SAD u okviru memoranduma o prevenciji incidenata na nebu iznad Sirije.

Izvor: Sputnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *