Vježbe Rusije i Kine na Baltičkom moru, NATO u blizini

Objavljeno: 19.6.2017.


Kineska mornarička flota krenula je ka Baltičkom moru kako bi učestvovala na zajedničkoj vežbi sa Rusijom. Ka tom regionu krenula su tri broda predvođena vojnim razaračem, a u blizini je vežbu održao i NATO. Kako se navodi, oni bi trebalo da se spoje sa ruskim brodovima za vežbe blizu Sankt Peteburga i Kalinjingrada, prenosi AFP […]
Kineska mornarička flota krenula je ka Baltičkom moru kako bi učestvovala na zajedničkoj vežbi sa Rusijom.

Ka tom regionu krenula su tri broda predvođena vojnim razaračem, a u blizini je vežbu održao i NATO.

Kako se navodi, oni bi trebalo da se spoje sa ruskim brodovima za vežbe blizu Sankt Peteburga i Kalinjingrada, prenosi AFP i dodaje da će na vežbi, koja će biti održana krajem jula, učestvovati i kineski marinci i helikopteri.

Kineska agencija Ksinhua saopštila je da je cilj zajedničke vežbe da se konsoliduje i unapredi kinesko-rusko strateško partnerstvo i produbi prijateljska i praktična saradnja dve vojske.

Sa druge strane, i NATO je održao prve “ratne igre” u tom regionu, sa fokusom na odbranu “Suvalki prolaza”, koridora koji je kritičan za bezbednost baltičkih saveznika, saopštili su danas zvaničnici.

Uski pojas koji se nalazi na poljsko-litvanskoj granici je “u sendviču” izmedu ruske militarizovane enklave Kalinjingrad i Belorusije, koja je blizak saradnik Kremlja.

Vojni stratezi upozoravaju da je to “Ahilova peta” istočnog boka NATO, jer bi njegovo oduzimanje odseklo tri saveznice i baltičke članice alijanse – Estonije, Letonije i Litvanije.

Moskva stalno negira da ima teritorijalne ambicije i navodi da nedavno postavljanje NATO-a u baltičkoj regiji, na granici Rusije, ometa ravnotežu moći.

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte navela je da vežba, fokusirana na dovođenje savezničkih snaga u Suvalki prolaz iz Poljske u Litvaniju , šalje “snažnu poruku o spremnosti NATO-a i opredeljenje za obezbeđivanje bezbednosti u regionu”, prenosi AFP.

“Dok se suočavamo sa pretnjama, uvereni smo u sebe, naše saveznike i zajedničke odbrambene sposobnosti”, rekla je ona u saopštenju dostavljenom agenciji.

Strahovi da će Rusija pokušati da napadne Suvalki prolaz pojavili su se nakon što je Rusija 2014. godine proglasila aneksiju Krima.

Američki kapetan Džejson Kunc, portparol multinacionalne vežbe izjavio je da je u vežbu, čiji je zvanični naziv “Gvozdeni vuk”, uključeno 1.500 vojnika iz SAD, Poljske, Britanije i Litvanije, kao i da se takva vežba održava prvi put.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *