Si-En-En: Obaranje sirijskog aviona — demonstracija sile

Objavljeno: 19.6.2017.


Američko Ratno vazduhoplovstvo oborilo je sirijski avion u području Rake nakon što su SAD odlučile da demonstriraju silu kako bi zaštitile ustanike od ofanzive vladinih snaga, javlja Si-En-En. Kako je saopštila novinarka Si-En-Ena, incident se dogodio dan nakon borbe u području Rake. „Amerika se umešala, izvela demonstraciju sile uz pomoc´ lovaca, faktički pokušavajuc´i da uplaši […]
Američko Ratno vazduhoplovstvo oborilo je sirijski avion u području Rake nakon što su SAD odlučile da demonstriraju silu kako bi zaštitile ustanike od ofanzive vladinih snaga, javlja Si-En-En.

Kako je saopštila novinarka Si-En-Ena, incident se dogodio dan nakon borbe u području Rake.

„Amerika se umešala, izvela demonstraciju sile uz pomoc´ lovaca, faktički pokušavajuc´i da uplaši sirijske vladine snage kako bi one prekinule ofanzivu. Amerika je u tome i uspela. Američki lovci su ih istisnuli iz područja, praktično su ih uplašili“, izjavila je novinarka.

Ipak, prema njenim rečima, avion Su-22 se uskoro vratio u to područje i „bacio bombe u blizini snaga koje podržavaju SAD“. Nakon toga, američki F-18 je oborio sirijski Su-22 u okviru odbrambene misije, usmerene na zaštitu kopnenih američkih i proameričkih snaga.

Ovo je bio prvi slučaj da su SAD oborile avion sirijskog režima. Štab koalicije je nazvao svoje akcije „samoodbranom“. Pilot oborenog sirijskog aviona zasad nije pronađen.

SPUTNIK

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *