Prva runda Bregzita – “nevjerovatno pozitivna atmosfera”

Objavljeno: 19.6.2017.

Prvu rundu pregovora EU i Velike Brotanije o Bregzitu, obeležila je “neverovatno pozitivna atmosfera”, rekao je izvor Rojtersa. “Mislim da su sve strane prepoznale da sat otkucava i da se sada zaista mora požuriti i napraviti veliki, pozitivni koraci prema postizanju dogovora koji je u interesu svih strana”, rekao je izvor. Glavni pregovarači za Bregzit […]

Prvu rundu pregovora EU i Velike Brotanije o Bregzitu, obeležila je “neverovatno pozitivna atmosfera”, rekao je izvor Rojtersa.

“Mislim da su sve strane prepoznale da sat otkucava i da se sada zaista mora požuriti i napraviti veliki, pozitivni koraci prema postizanju dogovora koji je u interesu svih strana”, rekao je izvor.

Glavni pregovarači za Bregzit Britanije i Evropske unije danas su se složili da bi pregovori do oktobra trebalo da se drže građanskih prava, finansijske nagodbe i drugih problema izlaska iz EU.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije i britanski pregovarač Dejvid Dejvis saopštili su da će se sledeće runde pregovora biti održane 17. jula, 28. avgusta, 18. septembra i 9. oktobra, navodi Rojters.

Obe strane ističu da žele transparentnost u ovom procesu.

Britanija nije pristala ni na kakvo finansijsko poravnanje sa Evropskom unijom kako bi se pokrile obaveze kada Britanija napusti EU, saopštio je viši zvaničnik EU nakon prvog dana pregovora o Bregzitu.

“Dovode u pitanje da postoji pravna osnova za isplatu posle izlaska”, rekao je neimenovani zvaničnik, misleći na mogući “račun”, koji EU ceni na desetine milijarde evra kako bi se pokrili troškovi budućeg budžeta EU projektovanih dok je Britanija bila članica.

Britanija je za sada odbila takvu isplatu i umesto toga saopštila da EU duguje Londonu, navodi Rojters.

Zvaničnici EU kažu da će dogovor o isplati, za koji su obe strane oformile operativne grupe, biti veliki test u predstojećim pregovorima.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *