Nik Vujičić će se obratiti publici na „Egzitu“

Objavljeno: 19.6.2017.


Jedan od najuticajnijih govornika u svetu Nik Vujičić obratiće se publici sa glavne bine festivala „Egzit“ u četvrtak, 6. jula, najavili su danas organizatori.
Čovek koga mnogi smatraju „srpskim Dalaj Lamom“ i koji inspiriše milione ljudi širom sveta, sa Petrovaradinske tvrđave poslaće poruke svetskim liderima da budu jedinstveni u zajedničkim naporima na očuvanju planete i života na njoj.

Vujičiću će u tome pomoći i predstavnici čuvenog aktivističkog pokreta „Stending rok“, koji su pokrenuli preostali članovi indijanskog plemena Sijuks, iz istoimenog rezervata.

Oni su pažnju svetske javnosti skrenu na sebe nakon što su uz mirne proteste i višemesečnu blokadu radova, zimus uspeli da zaustave izgradnju naftovoda u Severnoj Dakoti koji je pretio da uništi ceo ekosistem na njihovoj zemlji.

Pokret je dostigao svoj vrhunac kada je usled nasilja privatnog obezbeđenja naftne koorporacije prema miroljubivim protestantima iz plemena Sijuks, došlo da ih zaštiti 2.000 veterana američke vojske, koju su napravili živi štit oko plemena.

Neposredno posle toga ceo svet je prisustvovao istorijskoj sceni, kada su veterani u ime svojih predaka zatražili i dobili oproštaj od plemenskih vođa, za sve zločine i nepravde učinjene protiv američkih Indijanaca.

Nik Vujičić će biti i jedan od specijalnih učesnika „Egzitove“ globalne panel diskusije „Pedeset godina od Leta ljubavi – da li je svet zalutao?“, koja će biti održana nultog dana „Egzita“, 5. jula u Novom Sadu.

Govornici na tom panelu biće i Aron Turdžon, predstavnik pokreta „Stending rok“ i plemena Sijuksi, a domaćin će im biti Dušan Kovačević, osnivač i direktor „Egzita“.

Panel će putem direktnog prenosa na internetu biti dostupan širom sveta, a veliki globalni mediji su već potvrdili preuzimanje prenosa ovog događaja.

Vujičić će ujedno pružiti i podršku Gradu Novom Sadu, kao Evropskoj prestonici kulture 2021. i Omladinskoj prestonici Evrope 2019. godine.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *