Nema vozača, nema ni problema:Finski samovozeći minibus

Objavljeno: 19.6.2017.


Posle serije uspešno izvedenih probnih vožnji u Helsinkiju, uprava glavnog grada Finske najavila je da će minibusevi bez vozača početi redovno da saobraćaju kao deo sistema javnog transporta.
Proizvođači automobila već godinama u svoja vozila postepeno uvode sisteme za autonomnu vožnju, koji će jednog dana omogućiti da se na ulicama nađu potpuno samovozeći modeli u kojima će i “vozač” biti samo običan putnik.

U poslednje vreme, slične tehnologije testiraju se i u teretnim vozilima i u autobusima. Finska će biti jedna od prvih zemalja u kojoj će se putnici u javnom gradskom prevoziti u minibusevima bez vozača.

Vozila na autobuskoj liniji RoboBusLine počeće da saobraćaju od jeseni u Helsinkiju, čime će biti označen prelazak sa eksperimentalne faze, na redovnu vožnju minibuseva bez vozača.

U dosadašnjim probnim vožnjama učestvovala su dva samovozeća električna minibusa EasyMile EZ10, a vožnja se odvijala na kratkim deonicama od oko pola kilometra u helsinškoj četvrti Hernesaari. Tokom testiranja, u minibusu se ipak nalazio vozač koji nije upravljao vozilom, već je bio prisutan kako bi reagovao u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Vlasti Helsinkija za sada nisu predvideli da RoboBusLine bude zamena za standardne, velike gradske autobuse koji saobraćaju na dužim linijama, već će se koristiti na kraćim relacijama u užem gradskom jezgru, nakon što se putnici dovezu u centar drugim sredstvima javnog saobraćaja.

Druga funkcija koju bi minibusevi bez vozača mogli da imaju jeste da prevoze putnike od regularnih autobuskih stanica, do njihovih domova u određanom delu grada ili kvartu, čime bi se lokalno smanjila potreba za korišćenjem automobila.

Na taj način, ova električna vozila predstavljaće nadogradnju postojećeg sistema javnog prevoza.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *