Nakon najvećeg bezbjednosnog propusta u automobilskoj industriji Takata se sprema za bankrot

Objavljeno: 19.6.2017.


Japanski proizvođač autodelova Takata se priprema za podnošenje stečajnog postupka nakon što su njegovi neispravni vazdušni jastuci doveli do najvećeg bezbednosnog opoziva u automobilskoj industriji, piše BBC. Prijava bankrota očekuje se naredne sedmicu u Japanu i SAD-u, gde kompanija traži kupca za svoju podružnicu.
Nakon vesti o neispravnim vazdušnim jastucima, Takatine deonice su privremeno suspendovane na tokijskoj berzi, a kompanija se suočava sa milijardama dolara dugova.

Do sada je širom sveta povučeno oko 100 miliona Takatinih vazdušnih jastuka koji se otvaraju smrtonosnom jačinom i raspršuju šrapnele prema putniku. Neispravni jastuci povezani su sa najmanje destak smrti i više od 100 povreda.

Japanski Nikkei procenjuje da se Takata suočava sa dugovima koji prelaze devet milijardi dolara. Kompanija za sada nije komentarisala navode o bankrotu.

Takata je u januaru pristala platiti milijardu dolara kazni u SAD-u zbog prikrivanja problema u vazdušnim jastucima. Takođe, izjasnila se krivim za jedno krivično delo. Platila je kaznu u iznosu od 25 miliona dolara, 125 miliona dolara je isplaćeno osobama koje su vazdušni jastuci povredili i 850 miliona dolara je isplaćeno proizvođačima automobila koji su koristili jastuke, kao što su General Motors i Volksvagen. Ipak, jedan od najviše pogođenih proizvođača je Honda Motor, najveći kupac Takatinih jastuka, koji je zbog greške 2008. godine opozvao Accord i Civic modele.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *