Linta: Skandalozna odluka Međunarodne organizacije rada

Objavljeno: 19.6.2017.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je skandaloznom odluku Međunarodne organizacije rada (ILO) da Hrvatska nije dužna proteranim Srbima da isplati zaostale, a neisplaćene penzije za period od 1991. godine do ponovne uspostave. Linta ističe da je u delu današnje Hrvatske, koje je bilo pod zaštitom snaga Ujedinjenih naroda, odnosno u Republici Srpskoj […]

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je skandaloznom odluku Međunarodne organizacije rada (ILO) da Hrvatska nije dužna proteranim Srbima da isplati zaostale, a neisplaćene penzije za period od 1991. godine do ponovne uspostave.

Linta ističe da je u delu današnje Hrvatske, koje je bilo pod zaštitom snaga Ujedinjenih naroda, odnosno u Republici Srpskoj Krajini do 1995. godine bilo 57.500 penzionera.

Svima njima Hrvatski penzioni fond je jednostranom odlukom obustavio isplatu penzija početkom druge polovine 1991. godine, ističe se u saopštenju.

Obustava je trajala do 1997. godine dok nije potpisan Sporazum o normalizaciji odnosa između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske 1996. godine.

Nakon što je potpisan navedeni Sporazum stekli su se bezbedniji uslovi za odlazak u Hrvatsku.

Prema proceni Udruženja penzionera iz Hrvatske, obustavljena je u proseku 81 penzija po penzioneru. Hrvatski penzioni fond i danas odbija da ovim licima isplati dospele, a neisplaćene penzije, pozivajuće se tobože na prekid platnog prometa, ratne okolnosti i slično.

Na taj način Hrvatska krši međunarodne propise koji regulišu zaštitu položaja izbeglica prema kojima izbeglicama ne bi smela da se umanjuju njihova stečena i svaka druga prava, dodaje se u saopštenju.

Hrvatska državna novinska agencija Hina javila je ranije danas da ILO smatra da Hrvatska nije dužna da penzionerima, pretežno srpske nacionalnosti, sa teritorije nekadašnje SAO Krajine (Srpska autonomna oblast Krajina), da isplati penzije za period od početka rata do 1998. godine.

“To je preporuka tripartitne komisije koju je Upravni odbor ILO jednoglasno usvojio, a vezano uz predstavku Udruženja sindikata penzionera Srbije o dospelim, ali neisplaćenim penzijama”, javila je Hina, pozivajući se na izvor iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

TANJUG

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *