Kijev namjerava da uvede ratno stanje u Donbasu

Objavljeno: 19.6.2017.

Umjesto takozvane antiterorističke operacije u Donbasu, Kijev namjerava da u nekim područjima Donjecke i Luganske oblasti uvede vojno stanje. Ono može da bude ustanovljeno zakonom na kojem radi administracija predsjednika Ukrajine Petra Porošenka, piše “Komersant”, pozivajući se na sopstvene izvore. “Suština izmjene je u tome što, ako je gradovima duž linije fronta upravljala Službe bezbjednosti […]

Umjesto takozvane antiterorističke operacije u Donbasu, Kijev namjerava da u nekim područjima Donjecke i Luganske oblasti uvede vojno stanje.

Ono može da bude ustanovljeno zakonom na kojem radi administracija predsjednika Ukrajine Petra Porošenka, piše “Komersant”, pozivajući se na sopstvene izvore.
“Suština izmjene je u tome što, ako je gradovima duž linije fronta upravljala Službe bezbjednosti Ukrajine koja je izvodila antiterorističku operaciju, nakon usvajanja zakona vlast će preći na predstavnike vojske. To će omogućiti da se operativnije i efikasnije izvode odbrana i evakuacija, ako do toga dođe”, objasnio je sagovornik lista.
Kako je naveo izvor, ratno stanje će najvjerovatnije obuhvatiti gradove Marijupolj, Kramatorsk, Slavjansk, Avdejevku i Marinku.
Prema mišljenju ukrajinske opozicije, zakon će omogućiti Kijevu da odsječe stanovnike Donbasa od izbornog procesa u državi.
“Ratno stanje je smišljeno upravo kako gradovi gdje vlast ima najmanju popularnost ne bi mogli da utiču na rezultate izbora”, saopštio je “Komersantu” lider partije Socijalisti, bivši ministar inostranih poslova Ukrajine Leonid Kožar.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *