Epidemija ‘mišje groznice’

Objavljeno: 19.6.2017.


Na području Gradiške proglašena je epidemija ‘mišje groznice’. Zasad je osam osoba zatražilo ljekarsku pomoć, a dvije imaju teže simptome, ove akutne virusne bolesti koja se manifestuje visokom temperaturom, krvarenjima i oštećenjem rada bubrega, a nerijetko zahtijeva i bolničko liječenje. Prvi slučaj ‘mišje groznice’ na području Gradiške registrovan je prije mjesec dana, a u Domu […]
Na području Gradiške proglašena je epidemija ‘mišje groznice’.

Zasad je osam osoba zatražilo ljekarsku pomoć, a dvije imaju teže simptome, ove akutne virusne bolesti koja se manifestuje visokom temperaturom, krvarenjima i oštećenjem rada bubrega, a nerijetko zahtijeva i bolničko liječenje.

Prvi slučaj ‘mišje groznice’ na području Gradiške registrovan je prije mjesec dana, a u Domu zdravlja navode da su preduzete sve zakonom predviđene mjere i da se stanje prati.

Obavlja se i vanredna deratizacija na području Gornjih Podgradaca, Grbavaca i Turjaka, gdje su evidentirani slučajevi ‘mišje groznice’.

Epidemiolog Doma zdravlja Gradiška Bogdan Milenković je rekao da će deratizacijom biti obuhvaćeno oko 1.000 domaćinstava.

Građane su pozvali da primjene pojačane mjere higijene, posebno prostora gdje su boravili glodari te da peru i dezinfikuju povrće i voće…

Ova zaraza, u narodu nazvana ‘mišja groznica’ izvorno se naziva hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom (HGBS).

Izazivaju je hantavirusi, a prenosi se s glodavaca na čovjeka. Iako se naziva ‘mišjom groznicom’, ovu bolest mogu izazvati i štakori te voluharice.

‘Mišja groznica’ se proteklih mjeseci pojavila i u Hrvatskoj.

Izvor: Fena

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *