Đorđević saopštio širi spisak igrača za Evropsko prvenstvo: Da li se ja zovem Nikola Jokić?!

Objavljeno: 19.6.2017.


Selektor Aleksandar Đorđević saopštio je širi spisak igrača za Evropsko prvenstvo u septembru i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2019. godine. Evrobasket se održava od 31. avgusta do 17. septembra u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj. Selektor je pozvao 25 igrača, među kojima su Nikola Jokić, kojeg Denver želi da odmori, i povređeni Nemanja Bjelica. Zanimljivo […]
Selektor Aleksandar Đorđević saopštio je širi spisak igrača za Evropsko prvenstvo u septembru i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2019. godine.

Evrobasket se održava od 31. avgusta do 17. septembra u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj.

Selektor je pozvao 25 igrača, među kojima su Nikola Jokić, kojeg Denver želi da odmori, i povređeni Nemanja Bjelica.

Zanimljivo je da su na spisku Boban Marjanović, koji prošle godine nije igrao na Olimpijskim igrama jer je izostao sa kvalifikacionog turnira i priprema kako bi zdrav dočekao potpisivanje trogodišnjeg ugovora sa Detroitom (21 milion dolara), kao i Milutinov koji je takođe u poslednjem trenutku otkazao učešće.

Na spisku je 25 košarkaša: Miloš Teodosić (CSKA), Stefan Jović (Crvena zvezda), Nemanja Nedović (Unikaha), Vasilije Micić (Žalgiris), Bogdan Bogdanović (Fenerbahče), Dragan Milosavljević (Alba), Branko Lazić (Crvena zvezda), Marko Gudurić (Crvena zvezda), Nikola Kalinić (Fenerbahče), Marko Simonović (Crvena zvezda), Vladimir Lučic (Bajern), Milan Mačvan (Armani), Stefan Birčević (Partizan), Nemanja Bjelica (Minesota), Miroslav Raduljica (bez kluba), Ognjen Kuzmić (Crvena zvezda), Vladimir Štimac (Bešiktaš), Boban Marjanović (Detroit), Nikola Jokić (Denver), Nikola Milutinov (Olimpijakos), Ognjen Jaramaz (Mega), Ognjen Dobrić (Crvena zvezda), Aleksa Radanov (FMP) i Dejan Davidovac (FMP).

Selektor Đorđević je najavio da će spisak skratiti na 18 imena u neradnih sedam do deset dana.

Đorđević je prokomentarisao mlade igrače sa spiska, Radanova, Dobriža, Davidovca.

“Od njih očekujem da pruže maksimum, svako od njih će dobiti šansu, ali realno će biti teško da neko od njih i ostane na spisku. Tri godine već imamo jak kostur, ali videćemo…”

Selektor je, što se tiče samog Evropskog prvenstva, izneo jedno zanimljivo zapažanje.

“Kada pričamo o favoritima to su zna se Španci, Litvanci… Vidite i Hrvate. Kod njih nema kalkulisanja. Njihovi igrači se uvek odazivaju pozivima selektora. Vidite primer Daria Šarića, koji takođe igra u NBA”, rekao je Đorđević jasno aludirajući na dvoumljenje našeg centra Nikole Jokića.

Đorđeviću je zasmetalo i to što FIBA veštački pokušava da kreira rezultate.

“Zašto smo došli u sitaciju da u kvalifikacijama nećemo moći da računamo na najbolje igrače, na one koji nastupaju u NBA ili Evroligi. To znači da mi, Španci ili Francuzi ne možemo da igramo sa najjačim timovima. To dalje znači da se favorizuju ekipe koje nemaju tamo igrače. Tu može da dođe do narušavanja rezultata. Ne znam šta je tačno cilj FIBA”, zapitao se Đorđević.

Od Beograda do Istanbula

Igrači koje Đorđević definitivno pozove imaće prozivku 20. jula. Posle toga slede pripreme na Kopaoniku, pa prijateljska utakmica 2. avgusta u Kraljevu sa univerzitetskom reprezentacijom Srbije. Od 11-13. avgusta se održava Trofej Beograda (učestvuju još Crna Gora i Grčka), sledi turnir u Hamburgu od 17. do 20. avgusta (Nemačka, Poljska, Rusija), pa Akropolis kup od 23. do 25. avgusta, gde učestvuju još Grčka, Italija i Gruzija.

Povratak u Beograd je 30. avgusta, a zatim Srbija putuje u Istanbul.

Selektor Aleksandar Đorđević nije želeo detaljnije da se bavi pojedinačnim odlukama igrača.

To što se Nikola Jokić, centar Denvera, nalazi na spisku, ne znači i da će igrati na Evropskom prvenstvu.

Na pitanje novinara kakve su šanse da Jokić zaista zaigra na Evrobasketu, selektor Aleksandar Đorđević je odgovorio kontra pitanjem:

“Da li se ja zovem Nikola Jokić?!”, bilo je sve što je Đorđević imao da kaže, jasno prebacujući loptu u dvorište centra Denvera, koji sam mora da donese odluku da li želi na Evrobasket ili će se čuvati.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *