Čavušoglu: Makedonija zaslužuje ulazak u NATO i EU

Objavljeno: 19.6.2017.


Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je u Skoplju da Makedonija od svih kandidata najviše zaslužuje članstvo u NATO i Evropskoj uniji.
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je u Skoplju da Makedonija od svih kandidata najviše zaslužuje članstvo u NATO i Evropskoj uniji.

Čavušoglu smatra i da je čitava situacija oko imena makedonske države veštačka i da se tako nanosi nepravda Makedoniji.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim rekao da zvanična Ankara podržava svako rešenje koje je prihvatljivo za Makedoniju i Grčku i naglasio da je u tome bitna odluka Makedonije.

Dimitrov je rekao da je u pravnom smislu situacija u vezi sa tim pitanjem čista i pozvao se na odluku Međunarodnog suda pravde iz 2011. godine prema kojoj ne bi trebalo da bude prepreka za prijem u NATO, prenosi MIA.

“To je veoma važno za nas kao državu i za ceo region. Naše članstvo u NATO će imati pozitivan uticaj na smirivanje i stabilizaciju prilika u regionu”, rekao je Dimitrov.

Čavošuglu je ranije tokom dana razgovarao sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim.

Ivanov mu je preneo da ceni podršku zvanične Ankare kada je reč o pitanju imena države i naporima Makedonije da se učlani u NATO.

“Nakon što je rešena politička kriza u zemlji vreme je za svežu inicijativu za članstvo Makedonije u NATO. Kao i ranije, od vas očekujemo otvorenu i jasnu podršku”, rekao je Ivanov turskom ministru, prenosi MIA.

Čavušoglu je potvrdio da Turska snažno podržava Makedoniju na putu evroatlantskih integracija i da neće menjati svoj stav.

Oni su razgovarali i o unupređenju bilateralne saradnje, uključujući saradnju bezbednosnih službi u borbi protiv ekstremizma i terorizma, o situaciji u regionu i svetu.

Izrazili su zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa.

Čavušoglu je razgovarao i sa liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, kao i sa premijerom Zoranom Zaevom.

Izvor: Tanjug, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *