Anita Mančić o Mikiju Manojloviću: Metastaza mržnje prema jednom čovjeku je zastrašujuća

Objavljeno: 19.6.2017.

“Miki je ogroman umetnik i teško da mu to iko može oduzeti. Da nema velikih kao što je on, ne bi postojali ni dobri, ni loši. Nismo svi isti. To je izgleda postalo nedopustivo, različitost i uspeh se ne praštaju”, istakla je glumica sa najviše Sterijinih nagrada

“Nemamo prava da zarad ličnog nezadovoljstva ili ciljeva progonimo i obezvređujemo jednog od naših najvećih umetnika Mikija Manojlovića. Da dovodimo u pitanje njegov život i dela, njegova priznanja, njegov dar”, rekla je u razgovoru za Kurir Anita Mančić, glumica sa pet Sterijinih nagrada, što je najveći broj dosad, povodom nedavnog presedana koji su izglasali Miki Manojlović i žiri Sterijinog pozorja, a koji je izazvao buru i razdor među umetnicima.

Njemu se, kako je rekla Mančić, osporavaju pravo na slobodu i duh i pravo na mišljenje.

“Miki je ogroman umetnik i teško da mu to iko može oduzeti. Da nema velikih kao što je on, ne bi postojali ni dobri, ni loši. Nismo svi isti. To je izgleda postalo nedopustivo, različitost i uspeh se ne praštaju”, istakla je glumica i dodala da je “metastaza mržnje prema jednom čoveku” zastrašujuća i poražavajuća.

Smatra i da su članovi žirija Sterijinog pozorja dovoljno objasnili svoju odluku u obrazloženjima.

“To je pet eminentnih umetnika koji su doneli odluku. Šta je tu nejasno? Ne želeći da uvrede ni kolege, ni publiku, oni pozivaju sve nas da se zapitamo gde smo i koji su naši ciljevi”, rekla je Mančić.

Na konstataciju da se Manojlovićeva odluka nazivala “političkim i terorističkim aktom”, ona je odgovorila da do ovakve situacije ne bi ni došlo da je nekoga iz politike briga “šta mi mislimo”.

“Volela bih da je to politički akt, jer bi to značilo da smo užasno važni, ali mi nikome nismo važni, i to je problem”, istakla je Mančić.

Na pitanje kako komentarišie procenu mnogih da je nagradu trebalo da odnese Kokan Mladenović, glumica je kratko citirala Šekspira: “Prazne tikve prave veću buku.”

Izvor: Nedeljnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *