Rumunska vladajuća partija smjenjuje sopstvenu vladu

Objavljeno: 18.6.2017.

Vladajuća rumunska Socijaldemokratska partija pokrenula je inicijativu za smenu sopstvene vlade pošto je otkazala podršku premijeru Sorinu Grindeanuu. Procedura izglasavanja nepoverenja vladi počela je dan ranije nego što je planirano, a rumunski poslanici će u sredu glasati o smeni Grindeanua, kojeg socijaldemokrate optužuju da ne sprovodi program partije. Grindeanu, koji je premijer od januara, odbacio […]

Vladajuća rumunska Socijaldemokratska partija pokrenula je inicijativu za smenu sopstvene vlade pošto je otkazala podršku premijeru Sorinu Grindeanuu.

Procedura izglasavanja nepoverenja vladi počela je dan ranije nego što je planirano, a rumunski poslanici će u sredu glasati o smeni Grindeanua, kojeg socijaldemokrate optužuju da ne sprovodi program partije.

Grindeanu, koji je premijer od januara, odbacio je optužbe i odbio da podnese ostavku. On tvrdi da predsednik Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea želi da na čelo vlade postavi sebi lojalnu osobu, pošto ne može da bude premijer, jer je 2016. godine osuđen zbog izborne prevare.

Bivši rumunski premijer, takođe socijaldemokrata Viktor Ponta, koji podržava premijera Grindeanua, pozvao je na razgovore s Dragneom kako bi se kriza rešila i izbeglo glasanje o poverenju vladi, koje je nazvao “atomskim ratom između socijaldemokrata i socijaldemokrata”.

Ponta je rekao da će od untarpartijskog sukoba korist imati rumunski predsednik Klaus Johanis, njihov politički protivnik, koji određuje kome će dodeliti mandat za sastav vlade, koju potom bira parlament.

Za opoziv vlade socijaldemokratama i njihovim političkim partnerima potrebna su 233 glasa u parlamentu od 465 mesta.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *