Računima protiv sive ekonomije

Objavljeno: 18.6.2017.


Poreska uprava Republike Srpske provodi kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi”, koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Republike Srpske. Kako je saopšteno iz Poreske uprave RS, pored preventivnog djelovanja, u okviru ove jednomjesečne kampanje […]
Poreska uprava Republike Srpske provodi kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi”, koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz Poreske uprave RS, pored preventivnog djelovanja, u okviru ove jednomjesečne kampanje pojačan je i rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, koji kontrolišu poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze.

Naime, ističu da je u posljednje vrijeme uočen pad discipline poreskih obveznika kod izdavanja fiskalnih računa, dok sa druge strane i građani nedovoljno koriste zakonsku mogućnost da za kupljenu robu i izvršene usluge uzimaju fiskalni račun i na taj način daju svoj doprinos suzbijanju sive ekonomije.

“Iz tog razloga, Poreska uprava RS će u narednom periodu preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti, da prvo preventivnim mjerama, a zatim i intenzivnim kontrolama na terenu poboljša disciplinu poreskih obveznika kada je u pitanju izdavanje ili uzimanje fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge”, rekli su iz Poreske uprave RS.

Prema raspoloživim podacima, inspektori Poreske uprave RS su od početka godine do 11. juna 2017. godine izvršili 1.356 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te izdali 689 prekršajnih naloga na iznos kazne od 517.470 KM, a kod 206 poreskih obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.

“Naime, koliko god jedna država nastoji pravno regulisati obavljanje ekonomskih aktivnosti, uvijek postoje segmenti u kojima veći ili manji obim ekonomskih transakcija izmiče nekim od tih propisa. Tako je i Vlada RS uvođenjem fiskalizacije krenula u suzbijanje sive ekonomije, nelojalne konkurencije i utaje poreza.

Cilj provođenja fiskalizacije je dovođenje u ravnopravan položaj svih obveznika, uređenje tržišta u RS, te povećanje fiskalne discipline”, rekli su iz Poreske uprave RS i dodali da je uvođenjem fiskalnih kasa značajan dio prometa prešao iz sive zone u legalne tokove, te da je prva fiskalna kasa u RS puštena u rad u avgustu 2008. godine.

Da je fiskalizacija uspješan projekat, čije je uvođenje bilo i te kako potrebno, pokazuje i smanjenje sive ekonomije, što ima direktan uticaj na povećanje javnih prihoda.

Međutim, da bi projekat fiskalizacije dao još bolje rezultate, iz Poreske uprave RS navode da je neophodna aktivnija uloga građana, koji se od početka uvođenja fiskalizacije smatraju najvažnijom karikom uspješnog sprovođenja fiskalizacije.

S obzirom na to da neizdavanje računa vodi izbjegavanju plaćanju poreza, Poreska uprava RS očekuje da se i građani aktivno uključe u suzbijanje sive ekonomije, tako što će uzeti fiskalni račun.

“Ne uzimajući račune, građani nesvjesno daju svoj doprinos utaji poreza i povećanju obima sive ekonomije. Sam Zakon o fiskalnim kasama kaže da svaki kupac prilikom kupovine mora uzeti račun, a ukoliko ga ne dobije, nije dužan da plati”, upozoravaju iz Poreske uprave RS.

Naglašavaju da je važno promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa, jer bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca.

Dakle, fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet, čime se finansiraju zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje…

Iz Poreske uprave RS ističu da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa.

“Neophodno je podići svijest i ukazati građanima da račun ne predstavlja samo parče papira koje mu zauzima mjesto u novčaniku ili ruci, nego da se upravo uzimanjem računa povećava ekonomska snaga naše zemlje, te predstavlja mali, ali veoma značajan korak ka boljem i kvalitenijem životu svih građana”, poručili su iz Poreske uprave RS.

BROJKE:

– 1.356 kontrola od početka godine

– 689 prekršajnih naloga

– 517.470 KM iznos izrečenih kazni

– 206 poreskih obveznika privremeno zatvoreno u trajanju od 15 dana

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *