Oštar odgovor Budimpešte Briselu

Objavljeno: 18.6.2017.

Piše: Vlastimir Vujić

Mađarska usvojila Zakon o NVO finansiranim iz inostranstva

Od Rezolucije Evropskog parlamenta o Mađarskoj (usvojena 17. maja u Briselu), u kojoj je konstatovano da su događaji u toj zemlji u poslednjih pet godina doveli do „sistemske pretnje pravnoj državi“, sukob Budimpešte i Brisela postao je još oštriji. Iako je u aneksu Rezolucije EP naložio svojoj Komisiji za unutrašnje poslove, državljanstvo, pravo i pravosuđe (LIBE) da za 30 dana izradi specijalni izveštaj o Mađarskoj na osnovu kog bi se na plenarnoj sednici (kraj juna) moglo glasati o ’predlogu s obrazloženjem’ kojim bi bio započet pravni postupak protiv Mađarske u skladu s članom 7 Ugovora EU – mađarski premijer Viktor Orban već je 13. juna aktivirao pomenuti „član“!Toga dana, naime, Parlament Mađarske (uprkos pritiscima i pretnjama iz Brisela, Venecije i Vašingtona da povuče predlog Zakona o civilnim organizacijama) usvojio je Zakon o NVO finansiranim iz inostranstva koji su predložili vladajući konzervativci (Fides-KDNP) premijera Orbana. Zeleno svetlo (novom) Zakonu o transparentnosti organizacija podržavanim iz inostranstva dalo je 130 poslanika, 44 je bilo protiv, a 24 se uzdržalo (parlament ukupno ima 199 članova).
Nevladine organizacije, civilna udruženja i fondacije (u sva tri oblika partnerstva u Mađarskoj ih ima 103) na koje se nov zakon odnosi imaju obavezu da – čim im pomoć koju dobiju pređe 7,2 miliona forinti (oko 23.000 evra) na godišnjem nivou, u roku od 15 dana sudski objave da su postale organizacije podržavane iz inostranstva!
Takođe, nakon registracije – pomenute organizacije bez odlaganja na svom službenom sajtu i na svim svojim publikovanim izdanjima – moraju da se vode kao organizacije sponzorisane iz inostranstva. Ako to ne urade u roku od 30 dana, državni javni tužilac će u naredne dve nedelje zatražiti njihovo brisanje iz sudskog registra.
Fidesovi nacionalni parlamentarci usvojili su i dva prigovora Venecijanske komisije na predlog ovog zakona. U Zakon o NVO materijalno pomaganim izvan Mađarske uvrstili su da ne treba objaviti lične podatke inostranog donatora ako on godišnje ne donira više od 500 hiljada forinti (oko 1.650 evra), i da se rok posle kojeg se oznaka „organizacija podržavana iz inostranstva“ briše – smanji sa tri na dve.
Iako je donošenjem Zakona o NVO finansiranim iz inostranstva Viktor Orban transparentnim hteo da učini funkcionisanje organizacija koje pokušavaju da utiču na demokratsko donošenje odluka u Mađarskoj, a njegova vlada da sazna „čiji novac i interes stoji iza NVO“, on vrlo dobro zna da iza žestokih ucena EK da (prvo) izvan snage stavi Zakon o visokom školstvu, potom i da povuče Zakon o civilnim organizacijama (čije je usvajanje zbog briselskog pritiska čak dva puta pomerao, prvi rok je bio 30. maj, a zatim 12. jun), isključivo stoji – nametanje ilegalnog useljavanje afričkih i azijskih izbeglica u Mađarsku. Orban je, međutim, i posle donošenja Zakona 13. juna izjavio da ni po koju cenu „neće napuštati politiku odbacivanja ilegalne migracije, jer samo Mađari mogu da odlučuju s kim hoće da žive zajedno na teritoriji svoje matične države“.
Mađarskom premijeru puna podrška stigla je i od preostale tri članice Višegradske grupe (Poljske, Češke i Slovačke), koje su takođe pod udarom briselskih „sankcija“ jer su, kao i Budimpešta, u nacionalnim zakonodavstvima odbile da izmene ključne delove regulacije izbegličkog pitanja (izbacile su obavezne kvote!).

Piše: Vlastimir Vujić za pecat.co.rs

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *