Jedan važan problem može znatno da uspori kolonizaciju svemira

Objavljeno: 18.6.2017.

Prema zvaničnim podacima o istraživanju svemira, niko od pripadnika ljudske vrste nikada nije ima seks u svemiru.

Tokom nedavno održanog “Atlantic Live” panela, Kris Lenhard sa Univerziteta Džordž Vašington upozorio je da je reč o vrlo ozbiljnoj temi koju naučnici moraju hitno da rasprave, pošto tu leži potencijalna glavna prepreka kada je plan kolonizovanja drugih planeta, poput Marsa, u pitanju.

Naučnici, svemirske agencije, tehnološka industrija i mnogi drugi poslednjih godina sve više govore o toj ideji, zbog čega se postvilo pitanje šta je sa hormonima, telesnim tečnostima, raspoloženjem, inercijom tela…

“To je stvarno problem. Mi danas ne znamo baš ništa o razmnožavanju ljudi u svemiru. Ako želimo da idemo na druge planete i ako želimo tamo da ostanemo, ključni deo tog plana je podizanje potomstva”, rekao je Lenhard.

Deo problema se odnosi na seks u bestežinskom stanju, što otvara tu temu već i pri planiranju puta na Mars, koji će trajati jako dugo. Već na prvom koraku kao problem se javlja svemirsko odelo.

Novi set problema odnosi se i na načine kojima bi se obezbedilo da astronauti budu zaštićeni od radioaktivnog zračenja u svemiru koje oslobađa Sunce. Ono može na više načina da utiče na zdravlje putnika na drugu planetu.

“Ako zaista želimo da postanemo vrsta koja se širi svemirom da bi se na drugom mestu stalno nastanila, ovo je temeljno pitanje kojim moramo da se pozabavimo, a mi do sada nismo sproveli baš nikakva istraživanja”, rekao je Lenhard.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *