Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

Objavljeno: 18.6.2017.


Gotovo 47 miliona Francuza danas bira u drugom krugu parlamentarnih izbora novi saziv parlamenta.
Gotovo 47 miliona Francuza danas bira u drugom krugu parlamentarnih izbora novi saziv parlamenta.

Predviđa se da će centristička stranka novog predsednika Emanuela Makrona osvojiti apsolutnu većinu.

Birališta su otvorena u osam sati, u manjim gradovima biće zatvorena u 18.00 časova, dok će u prestonici Parizu i drugim većim gradovima biti zatvorena u 20.00 časova, kada se očekuju i prvi nezvanični rezultati.

Anketa projektuje da će Makronova stranka Republika u pokretu i njegov saveznik stranka MoDem osvojiti između 430 i 460 mesta u Donjem domu parlamenta u kome ima 577 mesta. Konzervativnu stranku Republikanci i njihove saveznike očekuje od 70 do 95 mesta, socijaliste između 25 do 35 mesta, a ekstremne desničare čeka od jednog do šest mesta.

Očekuje se da će izlaznost pasti na 47 odsto, nasuprot 48,71 odsto zabeleženih u prvom krugu izbora, što je najniža izlaznost zabeležena u modernoj istoriji Francuske.

Makronova Republika u pokretu osvojila je u prvom krugu 32,32 odsto glasova, desničarski Republikanci 21,56 odsto a ekstremno desničarski Nacionalni front 13,20 odsto glasova.

Socijalisti, koji su do skora bili na vlasti, osvojili su 9,51 odsto glasova, manje od radikalne levice koja je u zajednici s komunistima dobila 13,74 odsto glasova.

Pariski Mond ocenio je da Republika u pokretu posle izbora neće imati jaku opoziciju posebno zbog podela unutar tradicionalnih stranaka, levice i desnice, u kojima postoje struje koje će podržati najavljene Makronove reforme.

Radikalna levica, koja želi da bude “prva opozicija” možda neće imati dovoljno glasova da formira poslaničku grupu, dok će ekstremna desnica, prema anketama, osvojiti oko četiri mesta u parlamentu, naveo je Mond.

Ukupno 66.546 biračkih mesta će biti otvoreno u 8.00, a zatvoreno u 20.00, posle čega se ubrzo očekuju prve izlazne ankete sa biračkih mesta.

Izbori će biti održani uz jake mere bezbednosti. U celoj zemlji je raspoređeno dodatnih 50.000 policajaca i žandarma.

U Francuskoj je na snazi vanredno stanje uvedeno 2015. godine posle talasa terorističkih napada u kojima je stradalo 239 osoba.

Izvor: Beta, Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *