Zbog krize sa Katarom Tilerson otkazao put u Meksiko

Objavljeno: 17.6.2017.


Državni sekretar SAD Reks Tilerson je otkazao planirano putovanje na zasedanje Organizacije američkih država (OAS) u Meksiku iduće nedelje. On će ostati u Vašingtonu da bi mogao da radi na rešavanju krize između Katara i njegovih muslimanskih suseda. Svega dan pošto je objavljeno da će Tilerson predvoditi delegaciju u SAD na zasedanju Generalne skupštine OAS […]
Državni sekretar SAD Reks Tilerson je otkazao planirano putovanje na zasedanje Organizacije američkih država (OAS) u Meksiku iduće nedelje.

On će ostati u Vašingtonu da bi mogao da radi na rešavanju krize između Katara i njegovih muslimanskih suseda.

Svega dan pošto je objavljeno da će Tilerson predvoditi delegaciju u SAD na zasedanju Generalne skupštine OAS u Kankunu, Stejt department je u petak objavio da će umesto Tilersona putovati njegov zamenik, Džon Saliven.

Predstavnica za štampu Heder Nauert je rekla da će Tilerson ostati da bi u telefonskim razgovorima pokušao da ubedi Katar, Saudijsku Arabiju, Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate da reše svoj spor.

Tilerson će “svoje napore za smanjenje napetosti na Bliskom istoku nastaviti sastancima i telefonskim razgovorima s liderima Zaliva i tog regiona”, rekla je predstavnica.

Tinjajuća napetost među partnerima SAD je prokuvala ovog meseca kada su Bahrein, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, zajedno sa Egiptom, prekinuli veze s Katarom i ekonomski ga izolovali zbog njegove navodne podrške ekstremizmu.

Tilerson je od tada razgovarao s regionalnim liderima više od deset puta, rekla je Nauert. On se u petak u Stejt departmentu sastao s glavnim savetnikom emira Katara. Ranije ove nedelje, u Vašingtonu se sastao i s ministrima inostranih poslova Emirata i Saudijske Arabije.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *