Vujović: U budžetu 600 miliona evra više od planiranog

Objavljeno: 17.6.2017.


Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Srbija do kraja maja 2017. u budžetu imala 27 milijardi dinara manje rashoda i 44 milijarde dinara veće prihode nego što je predviđeno Zakonom o budžetu. Dušan Vujović je na samitu u Bečićima rekao da Srbija ima konzervativnu procenu bruto domaćeg proizvoda, konzervativnu procenu prihoda, te na […]
Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Srbija do kraja maja 2017. u budžetu imala 27 milijardi dinara manje rashoda i 44 milijarde dinara veće prihode nego što je predviđeno Zakonom o budžetu.

Dušan Vujović je na samitu u Bečićima rekao da Srbija ima konzervativnu procenu bruto domaćeg proizvoda, konzervativnu procenu prihoda, te na osnovu toga planira rashode.

“I kad to uradimo, onda svake godine, već tri godine uzastopce, mi u ostvarenju premašujemo ciljani rezultat”, rekao je Vujović na panelu “Novi prioriteti – brži privredni rast uz zdrave javne finansije i niži javni dug”.

Naveo da je do kraja maja ostvareni rezultat premašio plan za 71 milijardu dinara.

“Imali smo za 27 milijardi dinara manje na strani rashoda i 44 milijarde dinara veće prihode. Te dve cifre se za pet meseci nisu poklopile sa predviđanjima. Znači, to je za 600 miliona evra bolji rezultat, i tako ćemo nastaviti”, rekao je Vujović.

Dodao je da očekuje da će rezultat biti pozitivan i na kraju juna i da će Ministarstvo do kraja revizije Misije Međunarodnog monetarnog fonda verovatno napraviti korekciju prethodno predviđenih cifara, i smanjiti očekivani deficit.

“I pored toga, mislim da ćemo ponovo prebaciti rezultat do kraja godine, i ponovo će se, ako sve bude po planu, stvoriti prostor da se krajem ove godine uplate neka jednokratna davanja”, istakao je Vujović.

Ministar je objasnio da se kao rezultat obazrivih načina planiranja stvara prostor na kraju godine da se reše neki opravdani rashodi koji čekaju godinama da budu rešeni.

“To stvara dobru osnovu za budućnost, to nas ne izlaže rizicima kojima ne možemo da upravljamo i to nam otvara mogućnost da budemo dobri i na domaćem terenu u razgovorima sa međunarodnim partnerima”, poručio je Vujović.

Dodao da je Srbija prošle godine 51 nedelju beležila budžetski suficit, a da je 52. nedelje ušla u deficit od 1,3 odsto Bruto domaćeg proizvoda.

“Srbija smanjila deficit za više od pet odsto”

Od početka reformi Srbija je smanjila deficit sa 6,6 odsto BDP-a na ispod 1,4 odsto u 2016. godini, izjavio je Vujović.

Ministar je rekao da je ukupno smanjenje iznosilo oko 5,2 odsto, a sturkturno 4,4 odsto.

“Svaka pozitivna promena jednokratna je dobrodošla, ali ne sme da nas zbuni, pa ih isključujemo iz naših višegodišnjih razmatranja”, naveo je Vujović.

Ukazao je da smo nasledili veliko breme nerešenih dugova, koji nisu prestali da se gomilaju, ali su bitno smanjeni.

“Naša strategija je ranije bila, ono što se nekada zvala oportunistička politika, da gledamo na realizaciju budžeta i da onda na kraju godine iz neke korpe kandidata za preuzimanje dugova iz prošlosti uzmemo ono što ima opravdanje i tu smo bili često u intenzivnim konsutlacijama unutar vlade, ali i sa MMF-om”, rekao je Vujović.

Kako je rekao, dogovarali su se o tome koje preuzimanje dugova ima opravdanje, ekonomsko, makraoekonomsko i društveno.

“Prema tome, preuzmanje dugova ‘Srbijagasa’ nije rađeno zbog Srbijagasa, kao kompanije, već da bi građanima Srbije obezbedili kontinuitet u snabdevanju gasom. Preuzimanje dugova prošle godine je, takođe, bilo u svetlu razrešnja situacije nekih velikih preduzeća i da se pokaže da država podržava razrešenje i da želi da ostvari zdrave ekonomske osnove za budućnost”, objasnio je Vujović.

Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava iz regiona, u organizaciji nedeljnika NIN i uz medijsko partnerstvo agencije Tanjug, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Crne Gore, Saveza ekonomista Srbije i kompanije Japan Tobako Internešenel.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *