Vrijeme je za mehamizam koordinacije

Objavljeno: 17.6.2017.


Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark smatra da je djelotvorno sprovođenje mehanizma koordinacije u BiH suštinski važno i da je vrijeme da se počne koristiti.
“Mehanizam je tu da unaprijedi koordinaciju i sprovođenje politika zemlje, te obezbijedi djelotvorniju i efikasniju interakciju BiH i EU. Treba ga koristiti da bi se došlo do zajedničkih stavova o svim pitanjima u vezi sa EU, uključujući i upitnik”, rekao je Vigemark.

On je za današnji “Euroblic” istakao da će BiH sama odlučiti koliko joj vremena treba da odgovori na upitnik i koordinisane odgovore dostavi Evropskoj komisiji u jednom dokumentu, te da je kvalitet mnogo važniji od brzine.

Govoreći o zakonima o akcizama i bankama, Vigemark je rekao da su ovi zakoni važan element reformske agende, neophodan uslov za aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i za finansiranje velikih infrastrukturnih projekata širom BiH uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

“Kada je riječ o ovim zakonima nije bilo nikakvih pritisaka da budu usvojeni. Razgovarao sam sa nekim parlamentarcima o ovome pokušavajući objasniti glavne argumente, uključujući i posljedice u slučaju njihovog neusvajanja”, rekao je Vigemark i dodao da nastavak reformi u BiH nema alternativu.

(Agencije)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *