Rusija kritikovala Hrvatsku zbog…

Objavljeno: 17.6.2017.


Rusija je kritikovala uplitanje Hrvatske u ukrajinsku krizu i pomoć Ukrajini u reintegraciji okupiranih područja. Zvanična Moskva je zatražila da Zagreb podrži mirovne napore u okviru sporazuma iz Minska. “Obratili smo pažnju na izjave date nakon hrvatsko-ukrajinskih razgovora na nivou šefova vlada u Zagrebu o planovima da se revitalizuje rad radne grupe za saradnju sa […]
Rusija je kritikovala uplitanje Hrvatske u ukrajinsku krizu i pomoć Ukrajini u reintegraciji okupiranih područja.

Zvanična Moskva je zatražila da Zagreb podrži mirovne napore u okviru sporazuma iz Minska.

“Obratili smo pažnju na izjave date nakon hrvatsko-ukrajinskih razgovora na nivou šefova vlada u Zagrebu o planovima da se revitalizuje rad radne grupe za saradnju sa Ukrajinom osnovane u oktobru 2016. pod okriljem hrvatske vlade i u cilju primjene hrvatskog iskustva ‘mirne reintegracije okupiranih teritorija’ na situaciju s Donjeckom i Luganskom”, navodi se u saopštenju, javlja hrvatska agencija Hina.

“Ponovo smo prisiljeni da naglasimo nedjelotvornost i neprimjerenost takvih koraka, koji uopšte ne doprinose rješenju internog ukrajinskog sukoba. Nadamo će da će hrvatski partneri preusmjeriti svoje napore prema punoj podršci stroge i doslijedne primjene obaveza Kijeva u sklopu skupa mjera dogovorenih u formatu Normandijske četvorke”, dodaje se.

“Sa žaljenjem primjećujemo da u Zagrebu zasad radije promovišu paralelne strukture ‘domaće proizvodnje’, umjesto poziva na obnovu dijaloga kroz mehanizme Kontaktne grupe iz Minska. Jednostrano nude teške stranice balkanske krize s početka 1990-ih i tako idu na ruku kijevskoj ‘ratnoj kampanji’, umjesto nedvosmislenog opredijeljenja traženju puteva za pomirenje i suživot. Ne odustaju od namjere da ojačaju vojno – tehničku saradnju sa Ukrajinom, umjesto da napokon zatraže od Kijeva da prekine gađati Donbas, da ukine saobraćajnu i društveno-ekonomsku blokadu regiona, odustajući od ograničavanja slobode pristupa stanovništva informacijama”, ističe ministarstvo.

“Mislimo da u djelovanju međunarodne zajednice radi ostvarivanja trajne stabilizacije Ukrajine neće biti mjesta za zloglasne ‘dvostruke standarde’. Samo iskren, otvoren i koordinsan pristup aktuelnim događajima pružiće stvarne izglede za uspostavljanje mira, jačanje sigurnosti i normalizaciju života miliona ljudi na jugoistoku zemlje”, poručuje Moskva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u utorak u Zagrebu s ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom, s kojim je razgovarao o krizi u Ukrajini, gdje je u posljednje tri godine poginulo 10.000 ljudi.

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije devedesetih godina, imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije i “stoga u ovoj aktuelnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjima Donjecka i Luganska i ilegalnom aneksijom Krima, želi da pomogne Ukrajini da mirno integriše svoju teritoriju u ustavnopravni poredak”.

(Agencije)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *