Ribizla jača kosti

Objavljeno: 17.6.2017.

Ukusna i lekovita crvena ribizla je u narodu poznata od davnina Ukusna i lekovita crvena ribizla je u narodu poznata od davnina. Sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorije u tragu. Prebogata je karotenom koji u organizmu sintetiše vitamin A, važan za zaštitu sluzokože i pospešivanje razmene materija na ćelijskom nivou. Bobice sadrže čak […]

Ukusna i lekovita crvena ribizla je u narodu poznata od davnina

Ukusna i lekovita crvena ribizla je u narodu poznata od davnina. Sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorije u tragu. Prebogata je karotenom koji u organizmu sintetiše vitamin A, važan za zaštitu sluzokože i pospešivanje razmene materija na ćelijskom nivou.

Bobice sadrže čak polovinu dnevnih potreba vitamina C, zbog čega se preporučuje kod avitaminoze. Visoke koncentracije vitamina C čine da je ova voćka izuzetan antioksidans koji pomaže u sprečavanju različitih oblika karcinoma. Dobar je i izvor vitamina K, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju, jer aktivira osteokalcina koji pomaže ugradnju kalcijuma u kosti. Obezbeđuje i zdravo zgrušavanja krvi kao zaštitu kardiovaskularnog sistema, pospešuje rad creva i ubrzava oporavak posle hirurške intervencije. Bobice crvene ribizle otvaraju i apetit, jačaju organizam i štite ga od nagomilanih štetnih materija.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *