Reprezentacija Srbije protiv Portugalije igra prvi meč na EP

Objavljeno: 17.6.2017.


Generaciji “orlića” koja je i u Litvaniji i na Novom Zelandu pronašla “zlatnu žicu” u Poljskoj se pruža prilika da zatvori krug i ostvari najsjajniji het-trik reprezentativnog fudbala MNOGIsu tražili treću sreću, pa je nikada nisu pronašli. Generaciji “orlića” koja je i u Litvaniji i na Novom Zelandu pronašla “zlatnu žicu” u Poljskoj se pruža […]
Generaciji “orlića” koja je i u Litvaniji i na Novom Zelandu pronašla “zlatnu žicu” u Poljskoj se pruža prilika da zatvori krug i ostvari najsjajniji het-trik reprezentativnog fudbala

MNOGIsu tražili treću sreću, pa je nikada nisu pronašli. Generaciji “orlića” koja je i u Litvaniji i na Novom Zelandu pronašla “zlatnu žicu” u Poljskoj se pruža prilika da zatvori krug i ostvari najsjajniji het-trik reprezentativnog fudbala. Prvi korak ka trećoj sreći, na Evropskom prvenstvu za mlade, koje je juče počelo u Poljskoj utakmicom Švedska – Engleska, Maksimoviću i drugovima se pruža danas od 18 časova (Arena 1) kada će naspram sebe imati jednog od favorita turnira – vršnjake iz Portugalije.

Svesni da ispred sebe imaju visoku planinu na koju bi trebalo da se popnu, ali i puni samopouzdanja koje im je omogućio veliki kvalitet, Lalatovićevi izabranici u turnir ulaze bez jakih obećanja, ali sa ogromnim motivom da nikome ne dozvole da ih otpiše dok ne ostavi poslednju kap znoja na terenu.

– Biće teško, uvek je tako kada naspram sebe imate najbolje reprezentacije koje se u tom trenutku nađu na završnom turniru. Svi znamo da se nalazimo u veoma teškoj grupi, sa Portugalijom i Španijom koji su svakako jedni od favorita za osvajanje šampionata. Mi, međutim, gledamo sebe, spremamo se za prvu utakmicu koju smo obeležili kao najvažniju, jer ako pobedimo Portugaliju mislim da bismo napravili veliki korak ka polufinalu – kaže kapiten mlade reprezentacije Srbije Uroš Đurđević.

Kada se pogleda sastav grupa, jasno je da “orlići” nisu mogli da dobiju teži žreb, jer pogled na ono što bi trebalo da se desi u eliminacionoj fazi deluje mnogo vedrije u odnosu na ono što Lalatovićeve izabranike čeka u grupi. Današnji rival je i zaboravio kada je poslednji put pognute glave napustio teren. To se dogodilo u finalu prethodnog šampionata 2015, kada ih je Švedska savladala na penale, a “skalp” im je tokom 90 minuta igre poslednja skinula Češka 31.marta iste godine u prijateljskom meču.

– Radi se o selekciji koja dve godine nije izgubila meč, reprezentaciji koja je superiorno okončala kvalifikacije u svojoj grupi. Mislim da su sedam puta igrali u finalu Prvenstva Evrope za mlade selekcije, da su rekorderi. Veoma su moćna ekipa, ali mi smo Srbija i nikoga se ne plašimo. Ovo je generacija pobednika, generacija koja je pokazala kvalitet na najvećim takmičenjima u mlađim uzrastima i koja ima reputaciju vrednu ogromnog poštovanja. Moja ekipa poštuje sve rivale, ali, pre svega, veruje u sebe i svoju moć – istakao je selektor “orlića” Nenad Lalatović.

Za razliku od Portugalaca, naši reprezentativci na šampionat u Poljskoj nisu stigli kao kaznena ekspecija, dogodili su im se neki porazi u poslednjih godinu dana, ali ono što ih izdvaja od konkurenata sličnog kvaliteta je pobednički mentalitet. Vreme je da on izbije na površinu i pogura “orliće” u visok let.

PORTUGALIJA – SRBIJA
STADION u Bidgošču. Početak: 18 (Arena 1). Sudija: Benoa Bastijen (Francuska).
PORTUGALIJA: Varela – Kanselo, Edgar, Figueiredo, Semedo – Neves, Fernandez, Sančez – Bruma, Guedes, Pasijensija.
SRBIJA: Milinković – Savić – Gajić, Veljković, Milenković, Antonov – Maksimović, Grujić, Živković, Gaćinović, Meleg – Đurđević.

GRUJIĆ: ROĐENI SA LOPTOM
VEZISTA “orlića” Marko Grujić izuzetno poštuje današnjeg rivala.
– Oni su kao i Brazilci “rođeni sa loptom”. Od Brazilaca ih razdvaja to što su prgaviji, agresivniji, ali ne mogu da se pohvale taktičkom disciplinom. Jesu brzi, tehnički jaki, ali imaju i mana koje smo videli u analizama. Nećemo ući u njihov ritam, izbegavaćemo konfliktne situacije, ostati hladne glave. Imamo lek za njih.

SVI ŠAMPIONI
ITALIJA PET PUTA
2015. Švedska
2013. Španija
2011. Španija
2009. Nemačka
2007. Holandija
2006. Holandija
2004. Italija
2002. Češka
2000. Italija
1998. Španija
1996. Italija
1994. Italija
1992. Italija
1990. SSSR
1988. Francuska
1986. Španija
1984. Engleska
1982. Engleska
1980. SSSR
1978. Jugoslavija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *