Putin pobija teoriju zavjere: SAD nisu umješane u napad 9/11

Objavljeno: 17.6.2017.


Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ne veruje u teoriju o umešanosti obaveštajne agencije SAD u smrtonosnom napadu 11. septembra 2001. godine u Njujorku.
Američki režiser Oliver Stoun je objavio transkript razgovora sa ruskim liderom snimljenih između 2015. i 2017. godine, koji je ranije ove nedelje emitovan na televiziji.

“Ne verujem da su američke obaveštajne službe te koje su organizovale napade terorista u Njujorku”, rekao je Putin Stounu..

11. septembra 2001. godine, teroristi su oteli četiri putnička aviona, a dva su srušili na Svetski trgovinski centar u Njujorku, što je dovelo do rušenja kula bliznakinja, a treći avion usmerilisu ka Pentagonu. Četvrti avion srušio u polju u Pensilvaniji, nakon što je prvobitno usmerene ka Vašingtonu. Oko 3.000 ljudi izgubilo je živote u tom terorističkom napadu. Putin je bio jedan od prvih svetskih lidera koji je nazvao tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša kako bi izrazio saučešc´e.

Mnoge teorije zavere počele su da se pojavljuju odmah posle samog napada na Svetski trgovinski centar, a neke od njih su potkrepljene “dokazima”, dok su druge samo pretpostavke. Jedna od takvih teorija je i da su SAD organizovale i izvršile napad na kule bliznakinje kako bi kasnije likvidirale Osamu bin Ladena.

Nadležne službe SAD kasnije su ocenile da je “mozak” napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio vođa Al Kaide, Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *