Opadanje vrijednosti novih automobila

Objavljeno: 17.6.2017.


Pri kupovini novog automobila značajnu ulogu ima i činjenica koliko će on vredeti kao polovan, odnosno koliko će protekom vremena da mu padne vrednost. Svojevremeno kada su Toyotini modeli postali skuplji, na jednoj konferenciji za novinare predstavnik japanskog proizvođača rekao je: “Toyota je postala poznata po kvalitetnim i jeftinim automobilima, međutim došlo je vreme da […]
Pri kupovini novog automobila značajnu ulogu ima i činjenica koliko će on vredeti kao polovan, odnosno koliko će protekom vremena da mu padne vrednost.

Svojevremeno kada su Toyotini modeli postali skuplji, na jednoj konferenciji za novinare predstavnik japanskog proizvođača rekao je: “Toyota je postala poznata po kvalitetnim i jeftinim automobilima, međutim došlo je vreme da vodimo računa o svojim kupcima. I dalje proizvodimo kvalitetne automobile, ali oni nisu jeftini jer im na taj način održavamo vrednost i kada dođe vreme da se prodaju kao korišćeni.” Po svemu sudeći Toyota je uspela u svojoj zamisli.

Relacija: cena novog automobila i interes kupaca vezan za gubitak njegove vrednosti kao polovnog uvek je aktuelna. Čak u situacijama i kada se kupuje polovan automobil jer u ovom slučaju možda je još bitnije koliku će cenu imati kada dođe vreme da se proda.

Nemački Institut za ispitivanje tržišta Bahr & Fess Forecasts i Focus Online analizirali su koji će aktuelni model, sada kupljen najbolje da održi svoju vrednost do 2021. godine na nemačkom tržištu polovnih automobila.

U kategoriji najmanjih automobila na vrhu je Opel Karl 1.0 koji će za četiri godine da zadrži 53,5 odsto svoje današnje cene novog automobila.

U B-segmentu superminija prvi je Mini One (55,5 odsto), među kompaktima najviše će vrediti Mini Clubman 1.5 (55,5 odsto), u srednjoj klasi Audi A5 2.0 TFSI Sportback (55 odsto), višoj srednjoj klasi Mercedes E 200 T (51,5 odsto), višoj klasi Porsche Panamera 4 E-Hybrid (50 odsto).

Sve veću popularnost SUV modeli stekli su, pored ostalog, i dobrim održavanjem vrednosti. Najstabilniju vrednost među mini SUV modelima imaće Mini Countryman Cooper (60 odsto), Porsche Macan Diesel (60,5 odsto) u klasi kompaktnih SUV-ova, a Audi Q7 3.0 TDI Quattro Tiptronic (52 odsto) među velikim SUV-ovima.

Kada su u pitanju specifične klase automobila, BMW Gran Tourer 216i (63,5 odsto) najbolje će da održi vrednost u klasi monovolumena, Porsche 718 Boxster (57 odsto) među sportskim automobilima, BMW 218i (56 odsto) među kupeima, Mini Cooper Cabrio (58 odsto) među kabrioletima, kao i BMW i3 94 Ah Range Extender (46 odsto) u klasi električnih automobila.

Zanimljivo je da je Dacia Sandero 1.0 Sce automobil s najmanjim efektivnim gubitkom vrednosti u četiri godine – 3.565 evra.

Kao što može da se primeti istraživanje je “rodoljubivo”, dominiraju nemački proizvođači automobila što baca senku na objektivan prikaz teme o kojoj je reč.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *