Makron na pragu dobijanja ogromne većine u parlamentu

Objavljeno: 17.6.2017.


Mlada stranka novog francuskog predsednika Emanuela Makronu sutra bi mogla da dobije ogromnu većinu u parlamentu posle drugog kruga izbora jer je prvi krug pre nedelju obeležio poraz tradicionalnih stranaka ali i istorijski slab odzib birača, ocenila je agencija “Frans pres”. Gotovo 47 miliona Francuza pozvano je na glasanje u drugom krugu parlamentarnih izbora dok […]
Mlada stranka novog francuskog predsednika Emanuela Makronu sutra bi mogla da dobije ogromnu većinu u parlamentu posle drugog kruga izbora jer je prvi krug pre nedelju obeležio poraz tradicionalnih stranaka ali i istorijski slab odzib birača, ocenila je agencija “Frans pres”.

Gotovo 47 miliona Francuza pozvano je na glasanje u drugom krugu parlamentarnih izbora dok analitičari strahuju od ponovnog malog odziva jer je u prvom krugu 11. juna izašlo 51,3 odsto birača.

Posle najbolje ostvarenog rezultata u prvom krugu, Makronova Republika u pokretu sutra očekuje “potvrdu” koja će francuskom predsedniku jasno omogućiti da sprovede obećani program.

Makron je tokom izborne kampanje obećao ublažavanje zakona o radu, moralizaciju političara od kojih zahteva besprekornost, kao i usvajanje novog zakona protiv terorizma koji bi trebalo da zameni vanredno stanje u Francuskoj.

U toj zemlji je na snazi vanredno stanje uvedeno 2015. godine posle talasa terorističkih napada u kojima je stradalo 239 osoba.

Prema anketama, Republika u pokretu bi mogla da dobije između 400 i 470 poslanika od ukupno 577, što bi bila najveća većina u parlamentu za jednu stranku od osnivanja Pete Republike 1958. godine.

Ostaje da se vidi u kojoj će razmeri sutra biti takozvana “makronomanija”.

“Postoji mogućnost da Francuzi sutra ocene da Makron ne treba da ima baš toliku većinu u parlamentu”, ocenio je analitičar Emanuel Rivijer.

Prema jednoj anketi, oko 61 odsto Francuza smatra da drugi krug treba da “koriguje prvi krug izbora sa manjom većinom” Makronovoj stranci.

Tradicionalne stranke u zemlji, levica i desnica, koje su se na vlasti smenjivale decenijama, očekuju ozbiljniji poraz.

Desničarki Republikanci mogu da se nadaju da dobiju između 60 i 130 mesta, dok su ih imali 200 u prethodnom sazivu parlamenta.

Socijalistička partija, koja je kontrolisala parlament za vreme prethodnog predsednika Fransoa Olanda, u prvom krugu je dobila 9,51 odsto glasova i može da računa na nekoliko desetina poslanika.

Radikalna levica i ekstremna desnica su takođe ostvarile male rezultate.

Radikalna levica Žan-Lika Melanšona, kandidata u prvom krugu predsedničkih izbora, nada se da dobije do 15 poslanika, koliko je neophodno za formiranje poslaničkog kluba, jer želi da bude “ozbiljna opozicija” Makronu.

Ekstremno desničarski Nacionalni front, čija je predsednica Marin Le Pen bila kandidat u prvom i drugom krugu predsedničkih izbora, može da računa na jedan do pet poslanika.

U Francuskoj je danas na snazi predizborna tišina uoči glasanja koje počinje u sutra osam časova otvaranjem birališta.

Izbori se danas održavaju u francuskim prekomorskim teritorijama.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *